Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg om hatet: ”Det är klart jag provocerar”

Klimatkämpen Greta Thunberg har haft ett intensivt år. Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
16-åringen talade tidigare i år under konferensen ”Brilliant Minds”. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har haft ett intensivt år i rampljuset. Hyllad av många, men även ett år med hot och hat.

– Jag vet ju att en förkrossande majoritet till och med saknar de mest grundläggande kunskaperna, så det är klart att jag provocerar, skriver hon i ett mejl till SvD

Det senaste året har varit intensivt för klimataktivisten Greta Thunberg. Hon har träffat påven, pratat med FN:s generalsekreterare António Guterres och fått skolelever runtom i hela världen att följa hennes fotspår. 

Men det är inte alla som gillar det hon gör. Greta Thunberg berättar för SvD att hon läser minst en ny konspirationsteori om sig själv nästan varje dag. Hennes envetna klimataktivism provocerar många, och hon har tidigare berättat om de enorma mängder hat som hon utsatts för. Men även att hon har hånats för sin diagnos – Aspergers syndrom. 

Men att provocera och ses som ett hot är inte bara dåligt menar hon i intervjun med SvD. 

”Hellre att hatarna nu i alla fall pratar om klimatet och hållbarhet än att de struntar i det som de gjorde förut”, skriver hon i ett mejl till SvD

Hyllas av Dalai lama och Barack Obama

Under året har hyllningar strömmat in från alla olika håll. Bortsett från att hon fått hundratusentals människor världen över att strejka för klimatet, har hennes arbete även imponerat på kändisar och ledare världen över. 

Hon har bland annat fått brev från Dalai lama som vill visa sin uppskattning, och på sociala medier har hon hyllats av USA:s tidigare president Barack Obama som publicerat bilder med texter som ”Yes we can Greta”.

https://twitter.com/BarackObama/status/1140320216041316352

Greta: ”Klart att jag provocerar” 

Men trots alla hyllningar har Greta Thunbergs budskap varit tydligt sen dag ett. Klimatkrisen är här, och vuxna är ansvariga för det. 

”Om man inte förstår klimatkrisen och om man inte vet vilka konsekvenser den pågående ekologiska katastrofen kommer få för vårt samhälle och för kommande generationer – då framstår ju det jag gör som helt vansinnigt”, skriver hon i ett mejl till SvD.

Samtidigt menar hon att många saknar kunskap om ämnet. 

”Jag vet ju att en förkrossande majoritet till och med saknar de mest grundläggande kunskaperna, så det är klart att jag provocerar”, skriver hon.