Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg om diagnosen: ”Vi vågar ställa svåra frågor”

Se Expressens intervju med Greta Thunberg om tonen i klimatdebatten.
Greta Thunberg på en ”Fridays for future”-demonstration i Stockholm förra veckan.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg berättar hur engagemanget för klimater påverkats av att hon har Aspergers.Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg tror att diagnosen Aspergers har hjälpt henne att se annorlunda på klimatet och att det behövs en annorlunda attityd för att ta oss ur krisen.

– Personer som jag, som har Aspergers syndrom och autism, som inte följer sociala koder, vi är inte fast i det här sociala spelet om att undvika viktiga frågor, säger hon till The Observer.

Greta Thunberg är aktuell med den nya dokumentär ”I am Greta”, som följer klimataktivisten genom hennes världsresa förra året. Hennes upprop för klimatet har gjort henne världskänd och i en intervju med brittiska The Observer säger hon att det faktum att hon har autism har hjälpt henne att få igenom sitt budskap.

– För att ta oss ur klimatkrisen behöver vi en annorlunda attityd än den som fick oss in i den. Personer som jag, som har Aspergers syndrom och autism, som inte följer sociala koder, vi är inte fast i det här sociala spelet om att undvika viktiga frågor, säger hon till The Observer.

Greta Thunberg om hur autismdiagnosen hjälpt henne

Greta Thunberg tror att diagnosen Aspergers syndrom gör att hon ser på världen annorlunda och ser sådant som andra inte kan eller vill se. Hon ogillar småprat och vill hålla sig till rutiner för att vara fokuserad, säger hon.

– Vi vågar ställa svåra frågor. Det hjälper oss se genom bruset, medan alla andra verkar vara nöjda med rollspel, säger hon, till tidningen.

Greta Thunberg hat tidigare kallat sina diagnoser för ”superkrafter”.

– Det här har så klart varit en nackdel i vissa sammanhang, men mest en tillgång, speciellt nu. Jag skulle nog aldrig ha börjat skolstrejken eller ens blivit intresserad av klimatet på det här sättet om jag inte hade haft asperger. Nu ser jag det här, stannar upp och reagerar, har hon tidigare sagt till Expressen.

Klimataktivisten: ”Det är något som är väldigt fel när man kommer undan med det här”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.