Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg nobbar klimatmötet i Glasgow

Greta Thunberg.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Klimatmötet COP26 skulle ha gått av stapeln i skotska Glasgow i höstas, men som med så mycket annat satte pandemin käppar i hjulet.

Greta Thunberg ställer in sin medverkan i höst, och bakgrunden är det hon ser som orättvisor kring världens vaccinationer.

Tanken är att mötet ska hållas i november i år – ett besked som inte faller alla i smaken. Greta Thunberg tycker att mötet borde skjutas på framtiden, rapporterar BBC.

Den svenska klimataktivisten säger till BBC att hon inte planerar att delta i mötet och tycker att den brittiska regeringen borde vänta tills man kommit längre med vaccinationerna mot covid-19 globalt.

Greta Thunberg skriver på Twitter att hon ser stora orättvisor kring vaccinationerna i världen.

Thunberg: Odemokratiskt möte

”Just nu vaccinerar många länder hälsosamma unga personer, ofta på bekostnad av riskgrupper och vårdpersonal i frontlinjen”, skriver hon och pekar på att de södra delarna av halvklotet inte prioriteras.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1380440024014069761?s=20

”Vaccinnationalism kommer inte att lösa pandemin. Globala problem behöver globala lösningar”, skriver hon. Thunberg menar att mötet skulle bli odemokratiskt om alla världens länder inte kan vaccineras jämlikt och delta på samma premisser.

Huruvida mötet i november faktiskt blir av återstår att se. Det har ryktats om att även årets möte kanske måste skjutas på framtiden – eller att stora delar sker digitalt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.