Greta Thunberg: Ni har inte sett det sista av oss

Här talar Greta Thunberg inför tusentals i Lausanne under fredagen.
Greta Thunberg under klimatdemonstration i Schweiz.
Foto: GLORIES FRANCOIS/ABACA/STELLA PICTURES
Tusentals människor följde Greta Thunberg i Lausanne under fredagen.
Foto: GLORIES FRANCOIS/ABACA / STELLA PICTURES/GLORIES FRANCOIS/ABACA

Hon fick ett välkomnade värd en rockstjärna.

På fredagen höll Greta Thunberg ett tal i samband med en klimatdemonstration i schweiziska Lausanne och möttes av jubel.

Nästa vecka ska hon till Världsekonomiskt forum i Davos.

Tusentals schweizare deltog under fredagen i en klimatdemonstration i staden Lausanne – och hennes inlägg på Instagram fick närmare en halv miljon gillamarkeringar.

Demonstrationen äger rum dagar innan det ekonomiska toppmötet Världsekonomiskt forum inleds i Davos, och besöks bland annat av klimataktivisten Greta Thunberg.

https://www.instagram.com/p/B7a5E_sJLoJ/

– Hittills har vi inte sett något tecken alls på att det görs något på riktigt kring klimatet. Det måste förändras, sade Thunberg till demonstranterna, som gav henne ett välkomnande värd en rockstjärna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Med budskap som ”förändra systemet, inte klimatet” marscherade demonstranterna genom staden och passerade bland ett kontor för storbanken Credit Suisse, som den senaste tiden fått utstå kritik för dess investeringar i fossila näringar.

Ska till Davos för Världsekonomiskt forum

Precis som förra året ska Greta Thunberg medverka på Världsekonomiskt forum, där en annan av gästerna är USA:s president Donald Trump. 

Under toppmötets första dag, på tisdag 21 januari, deltar hon två panelsamtal. Det ena handlar om en hållbar framtid, det andra om hur världen kan undvika en klimatapokalyps.

Även förra året var hon på plats i Davos. Då bjöds hon in till ett slags sidomöte vid sidan av den stora tillställningen, där hon varnade för vad klimatförändringarna gör med jorden. Men det var inte det enda hon gjorde på plats, avslöjar Världsekonomiskt forums grundare Klaus Schwab i en intervju med Svenska Dagbladet

Grundaren anordnade nämligen ett hemligt möte med Greta Thunberg

– Vi höll det hemligt, de var ensamma i ett rum och ingen utomstående visste om det, säger frun Hilde till tidningen. 

Thunberg har fått många att förstå att dagens världssystem inte är hållbart ur en klimatsynpunkt, enligt Klaus Schwab. 

– Vi välkomnar att vi kunde ge Greta den första större internationella plattformen, och är mycket glada över att Greta kommer tillbaka i år. Men hon är inte ensam. Hela hennes generation känner en djup oro inför dagens situation och globala utmaningar, säger han till SvD.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.