Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg kritiseras för båtresan – nu svarar hon

Klimataktivisten blir borta i ett år
Greta Thunberg ska segla till klimattoppmötet i USA.
Foto: STEPHANE LEMOUTON / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
Den monegaskiska segelbåten Maliza II ger Greta skjuts till New York.
Foto: ANDREAS LINDLAHR / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: ALEXANDER BECHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg får kritik efter att det framkommit att båten hon ska segla med till New York är sponsrad av biljätten BMW och lyxkoncernen LVMH.

Maliza II, en tävlingsbåt ägd av den monegaskiska kungafamiljen, har erbjudit Greta skjuts till FN-toppmötet i september.

Nu svarar den 16-åriga klimataktivisten på attacken, och säger alla sponsorers logotyper kommer att tas bort under seglatsen till New York.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Greta Thunberg vägrar flyga, för klimatets skull, och ska därför segla till New York för att minimera koldioxidutsläpp.

Segelbåten hon ska resa med, Maliza II, ägs av den monegaskiska kungafamiljen och räknar in bland andra den tyska biltillverkaren BMW bland sina sponsorer.

Maliza II har även andra kommersiella sponsorer som gör reklam på farkostens segel och bordläggning när den deltar i race och regattor världen över.

Huvudsponsorn är Monaco Yacht Club, segelsällskapet som beskrivit som en av världens mest exklusiva privatklubbar, grundad av Grace Kellys man, prins Ranier III av Monaco.

Klubben, där fursten Albert II av Monaco är ordförande, sponsras i sin tur av bland andra den franska lyxproduktskoncernen Louis Vuitton Moet Henessy.

Greta Thunbergs svar på kritiken

BMW är en av två sekundärsponsorer, den andra är den schweiziska bankgruppen EFG.

EFG marknadsför sig som en exklusiv förmögenhetsförvaltare, och har kontor i ett flertal skatteparadis som återfinns på EU:s ”svarta lista”.

Den 16-åriga klimataktivisten har fått kritik för sitt val av färdmedel i ett antal franska medier, bland annat tidningen Valeurs Actuelles, men slår i dag tillbaka på Twitter.

”Självklart har Team Maliza sponsorer, ” skriver Greta Thunberg. 

”Men när det kommer till resan med mig till New York finns inga kommersiella sponsorer. Alla kommersiella sponsorers loggor har tagits bort. Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis skjuts för att de stöder min sak.”

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1156515310377345024

”Greta förstör kärnan i sitt budskap”

Att sponsorerna kan sticka i ögonen på klimataktivister har uppmärksammats i flera franska medier, vilket SvD var första tidningen i Sverige att skriva om.  Artiklarna har också delats på Twitter.

Greta får bland annat kritik för att få personer världen över har ”flera veckors semester och en vän som kan hjälpa en att korsa havet”.

”Genom att förlita sig på logistik som är otillgänglig för vanliga dödliga, förstör inte Greta Thunberg själva kärnan i sitt budskap: Nämligen att sparsamhet är nödvändigt för en koldioxidfri värld?”, skriver nyhetssajten Contrepoints.

Tidningen skriver att genom att tacka ja till den monegaskiska kungafamiljens erbjudande visar Greta Thunberg att miljövänlighet är en lyx och att den effektiva kampen mot den globala uppvärmningen är reserverad för eliten. 

Greta Thunberg uppmanar fackförbund till strejk

Sabbatsår för klimatet

För drygt ett år sedan gick Greta Thunberg och hennes skolstrejk för klimatet från rikskänd till en världsrörelse.

Braksuccen med den nu internationella rörelsen Fridays for Future som lockat unga i tusentals städer att klimatstrejka, har lett till att hon bjudits in till konferenser världen över.

Men att ta sig jorden runt utan att flyga är tidskrävande, och Greta Thunberg har därför valt att ta ett sabbatsår för att hinna med att resa klimatvänligt.

Seglats till USA stundar

Inom bara några veckor korsar hon Atlanten för att hinna till klimatmötet på FN-högkvarteret i New York i september.

”Vi kommer att segla över Atlanten från Storbritannien till New York i mitten av augusti”, skriver hon på Instagram om resan med Maliza II.

 Därefter ska hon resa till FN:s årliga klimatkonferens COP25 i Chiles huvudstad Santiago i början av december.


Klimataktivisten talade inför kongressen under onsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.