Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg kritiseras efter tågbilden

På sin väg hem mot Sverige stannade klimataktivisten Greta Thunberg till för en klimatstrejk i Turin. Det var klimatmötet i Madrid som stod i fokus.
Greta Thunberg delade den här bilden på Twitter, när hon tvingas sitta i en tågkorridor.
Foto: @GRETATHUNBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg fick kritik av det tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter bilden.
Foto: MARCO PASSARO/SHUTTERSTOCK / MARCO PASSARO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Greta Thunberg får kritik efter att hon delat bild på sig själv där hon sitter i en tågkorridor under sin resa genom Tyskland.

Hon skriver på Twitter att hon tvingats sitta på golvet på grund av att tåget var överfullt.

Nu slår tågbolaget tillbaka, och påpekar att Greta även reste i första klass.

Greta Thunberg reser som väntat så miljövänligt som möjligt hem från klimatmötet i Madrid, och tog i helgen tåget genom Tyskland.

När hon i lördags reste mellan Basel och Göttingen tvingades hon enligt egen utsago sitta på golvet på grund av överbeläggning.

”Reser på överfulla tåg genom Tyskland. Och jag är äntligen på väg hem!”, skrev den 16-åriga klimataktivisten och Time Magazines ”Person of The Year” på Twitter.

Hon delade också en bild där hon sitter på golvet i tågets korridor bredvid sin packning och tittar ut genom fönstret.

Reste i första klass

Tågbolaget Deutsche Bahn var snabba att svara på Gretas tweet, och började med att tacka henne för att hon valde att resa med dem: men påpekade att hon faktiskt hade suttit i första klass.

”Kära Greta, tack för att du stöttar oss järnvägsarbetare i kampen mot klimatförändringar!”, skriver de i sin tweet innan de tillägger:

”Det hade varit ännu trevligare om du också hade rapporterat hur vänligt och kompetent du blev bemött av vår personal från din sittplats i första klass.”

https://twitter.com/DB_Presse/status/1206182674949382145

Greta Thunberg tog då återigen till Twitter för att förklara att hon endast suttit på golvet under delar av resan. 

Hon hävdade också att hon aldrig påstått att hon haft ett problem med att inte ha en riktig sittplats.

”Vårt tåg från Basel togs ur trafik. Så vi satt på golvet på två olika tåg. Efter Göttingen fick jag en sittplats. Det här är så klart inget problem, och jag sa aldrig att det var det. Överfulla tåg är ett gott tecken, eftersom det betyder att efterfrågan på tågresor är hög”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1206203503363985408

DN-reportern: ”Greta satt på golvet” 

Även DN:s reporter Alexandra Urisman Otto, som följer Greta på sin väg från Lissabon till Sverige, menar att Greta Thunberg satt på golvet – något som hon inte hade något problem med. 

– Jag var på tåget från Basel. Det togs ur trafik i Offenburg och därifrån reste vi först till Frankfurt på ett tåg och sen till Hamburg med ett annat. På det första tåget satt både jag och Greta Thunberg på golvet, säger hon i en av DN:s artiklar om twitterdramat. 

Urisman Otto menar även att flera personer tvingades stå i tågets korridorer eller sitta på golvet då det inte fanns tillräckligt många stolar för att rymma alla passagerare. 

LÄS MER: Experter: Så påverkar Greta världspolitiken (PREMIUM)

5 saker Greta tycker att DU kan göra direkt

Greta Thunbergs bästa tips för klimatet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.