Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg kritiserar EU:s stödpaket: ”Ignorerar klimatkrisen”

Sedan i fredags har EU-ledarna suttit i långa förhandlingar.
Enligt Greta Thunberg är EU-överenskommelsen ett tydligt bevis på att klimatkrisen inte tas på allvar.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven ignorerar klimatkrisen enligt Greta Thunberg.
Foto: LARS LARSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronastödpaketet på 750 miljarder euro visar enligt Greta Thunberg att EU:s ledare inte förstår omfattningen av klimatkrisen. 

– Så länge klimatkrisen inte behandlas som en kris, kommer förändringarna som krävs inte att ske, säger hon till The Guardian.  

EU-överenskommelsen har tidigare kritiserats av bland annat Liberalerna och Vänsterpartiet för att viktiga satsningar på klimatet kommer att få stå tillbaka. 

I stödpaketet på 750 miljarder euro som godkändes under tisdagsmorgonen är 30 procent vikta till klimatpolitik. 

Att satsningar på klimatet får stå tillbaka och att inte en större del av summan vikt åt klimatet upprör miljökämpen Greta Thunberg. 

– De förnekar och ignorerar fortfarande det faktum att vi står inför en klimatkris, och klimatkrisen har ännu inte behandlats som en kris, säger hon till The Guardian. 

Kräver omgående åtgärder

Hon anklagar EU:s ledare för att inte göra tillräckligt för miljön och säger till The Guardian att coronastödpaketet är ett tydligt bevis på det. 

Hon får medhåll från andra ledare av skolstrejksrörelsen runt om i Europa. Tidigare i veckan skrev de ett öppet brev till EU:s ledare och krävde att de måste agera omedelbart för att undvika de värsta effekterna av klimatkrisen. 

Nobelpristagaren Malala Yousafzai, artisten Billie Ellish, skådespelaren Leonardo DiCaprio och framstående forskare har skrivit under brevet som nu har över 80 000 underskrifter. 

Den yngsta sommarprataren någonsin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.