Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg inför strejken: ”Planen är att jag ska tala”

Foto: ALEXANDER BECHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På fredag är det återigen dags för skolungdomar världen över att strejka för klimatet.

För Greta Thunberg är det häftigt att se hur många som engagerar sig. 

– Det roligaste är både att vara där och delta, men också att sitta och titta på alla bilder världen över, säger hon till Expressen. 

På fredag är det dags igen – skolungdomar världen över går ut på gatorna och skolkar för klimatet. För Greta Thunberg är det speciellt att se så många som sluter upp i hennes strejkande. 

– Det känns väldigt, väldigt bra. Väldigt hoppfullt också att det är så många som är någorlunda medvetna om den här frågan och är beredda att göra det här. Det är strejker varje vecka men det finns några datum som är lite större och det här är ett av dem, säger hon till Expressen. 

Hon kommer att vara på strejken i Stockholm. Klockan åtta är hon på plats i Kungsträdgården där manifestationen startar klockan 11.30. 

– Planen är att jag ska tala, så då får jag skynda på att skriva något, säger hon. 

Hon berättar att hon får väldigt mycket energi av att se hur många som är ute och strejkar. 

– Det roligaste är både att vara där och delta, men också att sitta och titta på alla bilder världen över. Nyaste uppdateringen var att 1,8 miljoner människor deltog den 15 mars. Det är väldigt otroligt, det går inte att förstå hur många personer det är. 

Vad tror du att de här stora strejkarna kan leda till? 

– De kan leda till väldigt mycket. Om tillräckligt många gör det här tillräckligt länge så tror jag att det kan skapa en medvetenhet hos folk i allmänhet, att de förstår vad som händer. Och det sätter press på makthavare. Den här rörelsen handlar främst om att väcka folks medvetande, för nästan ingen är medveten om vad som händer på riktigt. 

Hur ska du själv fortsätta?

– Jag har många planer, men planen är att jag ska fortsätta strejka varje fredag. Även på sommarlovet, då får man strejka på lovet. 

Greta Thunberg vågar inte hoppas att fredagens strejk ska bli lika stor som den i mars. 

– Vi får se vad som händer. 1,8 miljoner är nog svårt att toppa. Men vi hade räknat med kanske några hundratusen så man vet aldrig vad som händer, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.