Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg: ”Verkar som de är rädda för mig”

Greta Thunberg höll tal om utsläppen i Paris.
Greta Thunberg i Paris på tisdagen.
Foto: RAFAEL YAGHOBZADEH / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är inbjuden till Paris på tisdagen.
Foto: PANORAMIC / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg i det franska parlamentet.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Ni kan inte bara hitta på fakta”, säger Greta Thunberg.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Greta Thunberg är tillbaka i de Gula Västarnas land, Frankrike. Hon är inbjuden av ett drygt hundratal folkvalda och säger att hon ska tala mycket om utsläpp. 

Ämnet är känsligt i Frankrike där hundratusentals medborgare protesterade våldsamt under vintern mot höjd bensinskatt.

– Det verkar som om de är mer rädda för mig och de unga som protesterar än för det verkliga problemet, sa Greta Thunberg i en intervju till Konbinnews.

Den 16-åriga svenska klimataktivistens ankomst till Frankrike kommer i en mycket speciell timing. Idag tisdag upplever Frankrike sommarens andra rekordheta värmebölja. Termometern kommer att tangera 40-strecket på flera håll i landet. Även politiskt är hennes ankomst känslig. Det konservativa oppositionspartiet, Republikanerna, är mitt inne i en maktstrid om ledarskapet. Bland annat kommer den att handla om hur partiet ska förhålla sig i klimatfrågan.

I det sammanhanget blir Greta Thunberg en vattendelare och ett slagträ för flera politiker.

Greta Thunberg kallas ”ekologins Justin Bieber”

Många folkvalda från både Marine Le Pens högerpopulistiska Nationell samling, RN, och Republikanerna sade inför att de skulle bojkotta dagens utfrågning i Nationalförsamlingen. På grund just av Greta Thunbergs närvaro. Glåporden från det lägret har haglat över svenskan de senaste dagarna:

– Nobelpris i rädsla, kallar parlamentarikern Julien Aubert från Republikanerna Greta Thunberg.

– Ekologins Justin Bieber, fyller Sébastien Chenu från Nationell Samling.

Greta Thunberg i talarstolen: ”Ni behöver inte lyssna på oss”

Mot de rösterna gick Greta Thunberg hårt fram i talarstolen:

– Vi är barn. Ni behöver inte lyssna på oss. Men ni måste lyssna på den samlade vetenskapen, sa klimataktivisten. 

Hon inledde sitt anförande på några stapplande ord på franska, men gick sedan snabbt över till vetenskaplig engelska. En efter en radade hon siffror ur FN:s klimatpanels senaste rapport. Speciellt kapitlet om utsläppen av koldioxid.

https://www.instagram.com/p/B0QWCPFiw89/

– I den här rytmen har vi 8,5 år kvar av vår budget, sade Greta Thunberg och syftade på att efter det kommer vi vid 2030 att nå ännu en punkt utan återvändo i klimatkrisen. Hon gav också svar på tal till hennes kritiker i Frankrike och annorstädes. De som ”inte håller med”.

– Har ni någon annan, trovärdig plan? Finns det något hemligt Parisavtal som vi inte känner till? Ni kan inte bara hitta på fakta för att ni inte gillar det här, sade hon.

Men den största faran kommer inte från så kallade klimatförnekare eller från dem som näthatar henne, menade Greta Thunberg:

– Den kommer från företagare och politiker som ger sken av att saker görs, när ingenting i själva verket ingenting händer, sade Greta Thunberg.

Miljödebatten i Frankrike ligger just nu nere på frystemperatur. Den sittande klimatminister François de Rugy har i dagarna avgått efter en serie skandaler om kring hans lyxmiddagar på hummer och extremt dyra viner. François de Rugy var parlamentets talman.

Dagens debatt blir kulmen på en resa som också gick till Normandie i helgen. Där fick Greta Thunberg medalj för sin kamp. Den utdelades av en krigsveteran från D-dagen och de Allierades invasion av Normandie 1944. Tisdag kväll planerade hon att ta tåget hem till Sverige efter att ha gett en intervju till Frankrikes största tevekanal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.