Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thunberg: ”Total förnekelse – krisinsikten är i princip noll”

Greta Thunberg är kritisk mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen.
Greta Thunberg under presskonferensen.
Klimataktivisten har haft möte med statsministern under tisdagen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / TT
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Under tisdagen deltog klimataktivisten Greta Thunberg i ett digitalt möte med statsminister Stefan Löfven (S). 

Utöver Greta Thunberg deltog ytterligare tre aktivister från klimatgruppen ”Fridays for Future”. 

– Han säger att han vill göra rätt för sig och står på vår sida. Och självklart stämmer det till en viss grad, men det gäller också att man agerar, säger Greta Thunberg efter mötet med Stefan Löfven. 

Under mötet tog de fyra klimataktivisterna, Greta Thunberg, Alde Fermskog, Alexander Ahl och Anton Foley, upp Sveriges klimatåtgärder, såväl hemma som utomlands. Fokus låg på klimattoppmötet COP26 som hålls i Glasgow i november. 

– Jag vet inte hur många möten vi har haft med makthavare. Det är samma diskussion hela tiden. Vi befinner oss i total förnekelse, krisinsikten är i princip noll, säger Greta Thunberg under en pressträff efter att gruppen träffat Stefan Löfven. 

Stefan Löfven har avböjt att kommentera vad som sades under mötet. Men under tisdagskvällen publicerade han ett inlägg på Instagram, där han bland annat skriver: 

”Ungdomsrörelsens och civilsamhällets arbete och engagemang i klimatfrågan för att driva på politiken i en mer ambitiös riktning är mycket viktigt”. 

https://www.instagram.com/p/COdRHxipHGR/?utm_source=ig_web_copy_link

– Vi pratar om elbilar och elproduktion när vi befinner oss i en akut, existensiell kris, säger Thunberg. 

Greta Thunberg skriver om mötet på Twitter:

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1389131908555157504

– Om ingen sätter press på makthavare kommer de självklart inte att göra något. Vi befinner oss i en demokrati, och i en demokrati är det opinionen och folket som styr. Även om det inte alltid verkar som det, säger Greta Thunberg efter mötet med Stefan Löfven. 

– Vi vet att vi kan uppnå förändring och så länge vi kan pusha på och göra vad som krävs för att uppnå Parisavtalet kommer vi fortsätta att göra det. Makthavare verkar ha gett upp 1,5 gradersmålet och det kommer inte vi i den yngre generationen acceptera, säger Greta Thunberg. 


Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram (Inslag från 20 april).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.