Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg hyllas – jämförs med Jesus

29 mars var Greta Thunberg på plats i Berlin för en demonstration. Foto: MICHAEL KAPPELER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXANDER BECHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är en till som hyllar Greta Thunbergs demonstrationer för klimatet – Berlins ärkebiskop Heiner Koch.

– De påminner mig lite om den bibliska episoden om Jesu intåg i Jerusalem, säger ärkebiskopen enligt Die Welt.

Politiker, kända skådespelare och andra människor med makt har deltagit i hyllningskören av Greta Thunberg. Alla har uttryckt sin beundran för hennes klimatengagemang, och den rörelse som rullat i gång tack vare henne.

Nu har även Berlins ärkebiskop Heiner Koch uttalat sig om den 16-åriga svenska klimataktivisten. Detta skedde vid ett framträdande i tysk radio. 

– Fredagsdemonstrationerna påminner mig lite om den bibliska episoden om Jesu intåg i Jerusalem, säger han enligt Die Welt.

Detta med anledning av att ungdomar världen över valt att klimatdemonstrera på gator och torg på fredagarna i stället för att sitta i skolbänken.

Ingen ny Messias dock

Men ärkebiskopen vill inte gå så långt som att kalla henne för en ny Messias.

– Jag vill dock påminna om att vårt samhälle och vår kyrka emellanåt behöver sanna profeter som påpekar oönskad utveckling och föreslår lösningar, menar Heiner Koch.

20 000 ungdomar på Berlins gator

I slutet av mars gav sig fler än 20 000 ungdomar ut på Berlins gator för att protestera mot klimatförändringarna tillsammans med Greta Thunberg.

Ungdomarna samlades i en park i centrala Berlin, utrustade med hemmakonstruerade plakat med slagord som ”Det börjar bli varmt här inne” och ”Vårt hus brinner”.

Thunberg själv bar plakatet ”Skolstrejk för klimatet”, skrivet på svenska.

Publiken jublade när den 16-åriga miljöaktivisten lovade att kampen mot klimatförändringarna kommer att fortsätta – och växa.