Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg har blivit väggmålning i England

Greta Thunberg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En liten del av väggmålningen i Bristol. Foto: Jody/Instagram

Den 16-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg har avbildats på en stor väggmålning i Bristol i västra England.

– Hon är ikonisk, säger konstnären Jody Thomas.

En hel vägg i Bristol har målats med Greta Thunberg som motiv. Hon syns stående under vattenytan, med en drunknande isbjörn bredvid sig och isberg i bakgrunden.

Väggmålningen har gjorts på multifunktionsbyggnaden Tobacco factory i centrala Bristol och tagit flera veckor. Konstverket är en del av gatukonstfestivalen Upfest, den största i sitt slag i Europa.

Konstnären bakom hyllningen till Greta Thunberg, Jody Thomas, skriver på Instagram att målningen är den största han gjort hittills. Foto: Jody Thomas
Konstnären bakom hyllningen till Greta Thunberg, Jody Thomas, skriver på Instagram att målningen är den största han gjort hittills. Foto: Jody Thomas

Konstnären bakom hyllningen till Greta Thunberg, Jody Thomas, skriver på Instagram att målningen är den största han gjort hittills.

När Expressen når honom berättar han att villkoret för att få göra målningen var att den skulle handla om klimatförändringarna. Teamet bakom projektet sa ja direkt.

– En av dem, tidigare borgmästare i Bristol, har tydligen aldrig tagit ett snabbare beslut, säger Jody Thomas.

Han berättar att valet föll på Greta Thunberg dels för att han själv oftast målar porträtt, men också för att 16-åringen har ett väldigt distinkt utseende.

”Hon är ikonisk”

Jody Thomas tycker att det Greta Thunberg gör genom att hålla tal och sätta press på politiker betyder mycket för debatten om klimatförändringarna.

– Greta leder utvecklingen nuförtiden. Hon är ikonisk. Hon är ung och modig. Hon är helt orädd och hon säger det som det är. Varje rörelse behöver en ledare och en röst och hon är fantastisk, säger Jody Thomas.

I samma anda som Greta Thunberg brinner för att världen ska gå över till förnyelsebara energikällor har Jody Thomas använt elektriska sprejverktyg med el från solceller för att färdigställa verket.

Minimalt med konventionell sprejfärg

Dessutom är färgen till stor del vattenbaserad och därmed inte miljöfarlig.

”Jag använde minimalt med konventionell sprejfärg – ungefär 25 burkar har jag räknat till, då detta var av stor vikt givet temat på väggmålningen.”, skriver Jody Thomas på Instagram.

Nedan finns flera bilder på konstverket i Bristol:

https://www.instagram.com/p/ByHsriDhmiO/?igshid=u7ezu53u8nrb

Under fredagen är Greta Thunberg inblandad i kampanjen #FridaysForFuture med klimatdemonstrationer i hela världen. Thunberg själv är på plats i Österrikes huvudstad Wien.

”Skolstrejk vecka 41. Och vi är 35 000 personer i Wien!!”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1134425177054486528