Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg håller tal i Davos

Klimataktivisten höll presskonferens i Davos.
Greta Thunberg säger att deras krav ignoreras, under en pressträff i Davos. Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg under presskonferensen.
Svenska klimatkämpen är på plats för Världsekonomiskt forum. Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har återigen riktat kritik mot näringslivets ledare under konferensen World Economic Forum i Schweiz. 

Den 17-åriga svenskan höll under fredagen en presskonferens i Davos tillsammans med andra unga aktivister.

– Vi kom hit med några krav, självklart har våra krav ignorerats helt och hållet, säger Greta Thunberg.

Greta Thunbergs ord till världens näringslivselit kom under en presskonferens hon höll i Davos i dag, fredag, med fyra andra unga aktivister.

Tillsammans upprepade de klimatrörelsens budskap om att miljöfrågan måste behandlas som ”en kris”.

– Vi måste komma ihåg att så länge som vi inte behandlar den här krisen som en kris, så länge som vetenskapen helt ignoreras, så kommer vi inte att komma ur den här krisen, säger Greta och tillägger:

– Innan vi kom hit hade vi några krav som vi tog med till den här WEF-konferensen. Och så klart så har våra krav ignorerats helt och hållet. Men vi förväntade oss inget annat.

”Trump påverkar mig inte”

Greta Thunberg fick frågan hur det påverkar henne att USA:s president Donald Trump kritiserar henne och utsätter henne för personliga påhopp.

– Det har självklart ingen effekt, säger den 17-åriga aktivisten.

– Vi kritiseras på det sättet hela tiden och, så klart, om vi skulle bry oss om det så skulle vi inte kunna göra det här som vi gör.

– Vi kan inte bry oss om de här sakerna. Vi har satt oss själva i det här strålkastarljuset och vi vet att folk inte förstår situationen. Självklart kommer folk att kritisera oss, vi är de som talar om det här, ingen annan pratar om det här. Det är hemskt.

Under presskonferensen uppmanade Greta journalister vid ett flertal tillfällen att ställa frågor till hennes med-aktivister för att förflytta uppmärksamheten från henne som person, till sakfrågan: klimatet.

Se hela Gretas tal i Davos:

Se hela Greta Thunbergs tal: ”Agera som att ni älskar era barn”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.