Greta Thunberg befinner sig på klimatmötet COP25 i Madrid efter en lång resa tillbaka över Atlanten. I fredags höll den svenska klimataktivisten en stor klimatdemonstration i den spanska huvudstaden, som lockade uppemot en halv miljon människor.
På måndagen kallade hon till en presskonferens tillsammans med Luisa Neubauer, 23, som blivit välkänd klimataktivist i Tyskland efter att ha inspirerats av Gretas skolstrejk.
Greta Thunberg inledde presskonferensen med att meddela att varken hon eller Luisa Neubauer skulle tala. I stället ville de använda uppmärksamheten för att låta unga personer drabbade av klimatförändringar komma till tals.
Greta Thunberg valde att inte tala
– Det är vår moraliska plikt att använda den här uppmärksamheten för att låna ut den till andra personers röster. Vi är privilegierade och våra berättelser har berättats många gånger förut. Det är inte oss ni behöver lyssna på. Det är folk från ursprungsbefolkningen och från globala syd som behöver få tala. Klimatnödläget kommer att drabba de som är unga i dag. Folk lider och dör redan, säger Greta Thunberg.
En av talarna var Hilda Flavia Nakabuye, 22, från Uganda:
– När jag ser effekterna av klimatkrisen i Afrika och Uganda uppstår så många frågor. Vi lider av allvarliga effekter och utvecklade länder gör väldigt lite. Klimatkrisen är en ny slags apartheid. Vi drabbas av girigheten av de vid makten. Det här är den bästa stunden för utvecklade länder att ta ansvar och städa upp, men de bryr sig inte. De borde skämmas sett till hur mycket koldioxid de släpper ut. Afrikanska länder släpper ut minst men drabbas hårdast. Miljoner liv står på spel. Vi behöver konkret handling.
”De drabbas hårdast av klimatkrisen”
Efter presskonferensen fick Greta Thunberg en fråga om varför ursprungsbefolkningens rättigheter är så viktiga för henne. Under resan i USA och Kanada har hon besökt flera reservat för ursprungsbefolkningen.
– Det är otroligt viktigt att vi lyssnar på ursprungsbefolkningen eftersom de lider och deras rättigheter har tagits ifrån dem. De drabbas hårdast av klimatkrisen. De har levt i balans med naturen i hundratals år. De sitter på värdefull information som vi behöver, svarade hon.
Redan i fredags reagerade den svenska 16-åringen på att alla journalister riktade sina frågor till henne och inte till de andra klimataktivisterna på plats.
– Jag är bara en aktivist och en liten del av en stor rörelse. Vi behöver fler aktivister. Man behöver inte lyssna på mig före någon annan. Så snälla, ställ frågor till de andra också, sa Greta Thunberg.
Klimatmötet är inne på den andra och sista veckan, och under måndagen väntas regeringschefer och miljöministrar anlända till konferensen. Från Sverige deltar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).
Luisa Neubauer och Greta Thunberg undertecknade en debattartikel inför COP25 där de skrev att vi måste vidga klimatdebatten till att också handla om koloniala, rasistiska och patriarkala strukturer.