Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg ger namn åt ny spindelart

Greta Thunberg blir den yngsta sommarprataren någonsin
Greta Thunberg blir den yngsta sommarprataren i Sverige den 20 juni.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Så här ser den nya spindelarten ”Thunberga” ut.Foto: REMY EUDELINE LYON / AFP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg blir en spindel.

Den svenska klimataktivisten har fått ge namn åt en nyupptäckt art på Madagaskar, skriver AFP – som en hyllning till hennes engagemang för klimatet.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 17, har blivit en världskändis. Framför allt förra hösten var hon vida omskriven, då hon seglade över Atlanten till USA för att delta i FN:s klimatmöte i New York.

Sen dess har hon blivit utsedd till ”årets person” av tidskriften Time, och den 20 juni sommarpratar hon i P1 som den yngsta personen någonsin.

Enligt nyhetsbyrån AFP har Greta Thunberg nu också fått ge namn till en grupp nyupptäckta jättekrabbspindlar på Madagaskar. Det är den tyska spindelforskaren Peter Jager som har döpt spindelarten efter den unga aktivisten – för att hedra hennes klimatengagemang.

Spindel döpt till Thunberga

Jager hoppas att det nya namnet, Thunberga, ska få folk att uppmärksamma förlusten av biologisk mångfald på den afrikanska ön.

– De stigande temperaturerna påverkar alla naturens områden – inklusive den inhemska mångfalden och spindelfaunan på Madagaskar, säger han enligt AFP.

Den nya spindelarten uppges skilja sig från andra jättekrabbspindlar genom ett unikt prickigt mönster på ryggen, och ögon som sitter annorlunda. Det framgår i en studie som publicerats i vetenskapstidskriften Zootaxa, enligt AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.