Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk tror att jag är en arg tonåring”

I SVT:s Morgonstudion så berättar Greta Thunberg om diagnosen autism och om hur hon lärt sig att prata med människor efter alla stora folksamlingar.
Greta Thunberg.
Foto: SVT / BBC Studios
BBC har följt klimataktivisten under den omvälvande tiden från augusti 2019 till slutet av 2020.
Foto: SVT/ Mark Ferguson / BBC Studios

Greta Thunberg har sett klimatförändringarna med egna ögon – och talat med experter på plats om de stora frågorna: smältande glaciärer, skogsbränder och en stark oljeindustri.

– Folk tror att jag är en arg tonåring som skriker på världsledare, det är inte vem jag är, säger hon i BBC-dokumentären ”Greta Thunberg: A year to change the world”.

BBC har följt klimataktivisten under den omvälvande tiden från augusti 2019 till slutet av 2020, när hon bland annat seglar över Atlanten och reser runt i Nordamerika.

– Folk brukar fråga mig om jag är en optimist eller pessimist. Jag tycker inte att vi måste behöva känna oss hoppfulla för att kunna agera. Det enda som skapar hopp är handling och om det inte finns någon handling finns det inget hopp, säger hon i dokumentären.

”Ser det här upprepa sig”

Hon går på den smältande glaciären i Klippiga bergen i Kanada, som förser miljontals människor med sötvatten. Den har krympt med halva volymen på drygt 100 år. Fenomen som får havsnivåerna i världen att stiga.

Hon besöker staden Paradise i Kalifornien där 86 personer dog i skogsbränderna 2018, och möter en gråtande man som flydde lågorna, och som nu känner skuld.

– Vi ser det här upprepa sig hela tiden, människor dör, lider. Men vi misslyckas totalt med att koppla ihop sambanden, säger Thunberg.

Pappa Svante Thunberg följer med på resorna, bland annat på segelbåten La Vagabonde från New York till Lissabon, mitt i stormsäsongen i november. 

– Föräldraskapets glädjeämnen, konstaterar han, lätt ironiskt, i dokumentären. 

Men väl till havs njuter de båda av lugnet.

Vill bort från känsloargument

Greta Thunberg har blivit en av de tydligaste rösterna för krav på snabba förändringar och både hon och familjen får ta emot mycket hat för engagemanget.

– Folk vill inte prata klimatet, så de får det att handla om mig.

Inför FN:s klimatmöte i Madrid säger Greta Thunberg att hon vet att tidningar kommer fokusera på känslor och hennes person, men att hon själv gör allt för att skifta fokus.

– Folk lyssnar bara på de känslosamma bitarna som ”Hur vågar ni?”, och ”Jag vill att ni får panik”. Men nu när jag har folks uppmärksamhet behöver jag inte göra ett sådant tal. Jag vill att de ska lyssna till innehållet, till vetenskapen.


Se också:

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.