Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg favorit att få Nobels fredspris

Flera tunga kandidater till Nobels fredspris.
Greta Thunberg har blivit världskänd för sitt engagemang det senaste året. Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Nu är Greta Thunberg favorit till Nobels fredspris. Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Fridays for future startades av Greta och innebär att skolungdomar – men även vuxna – varje fredag strejkar från skolan för klimatets skull. Här i Toronto, Kanada. Foto: SHAWN GOLDBERG/SHUTTERSTOCK / SHAWN GOLDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Greta Thunberg är storfavorit till Nobels fredspris.

Spelbolaget sätter henne i topp men trenden pekar snarare på att en organisation tar hem priset i år, skriver TT.

Och det finns flera andra tunga kandidater.

Tidigare har fem svenskar fått Nobels fredspris. Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, kan bli den sjätte.

I mars stod det klart att den unga svenskan hade nominerats till det prestigefyllda priset. Och nu är hon storfavorit att ta hem det. I alla fall om man tittar på spelbolagen, enligt TT – där Thunberg har lägst odds.

De är Greta Thunbergs motståndare

I toppen finns dock flera andra tunga kandidater, som också har låga odds. Bland annat Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som har jobbat hårt för att lätta upp relationen till grannlandet Eritrea. Där finns även Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som hyllats för hur hon hanterade terrordådet i Christchurch i mars, samt den brasilianske hövdingen och miljöaktivisten Raoni Metuktire.

Dock finns en trend att ge fredspriset till enskilda individer vartannat år, till en organisation vartannat år. Om trenden följs blir det en organisation i år, skriver TT.

Fridays for future kan få Nobels fredspris

Det skulle i så fall kunna bli den globala ungdomsrörelsen Fridays for future, som grundades av Greta Thunberg när hon bestämde sig för att strejka för klimatet varje fredag.

Tomas Kvarnkullen möter den unga klimataktivisten i Iowa.

– Den jag tycker borde få Nobels fredspris är den globala ickevåldsrörelsen Fridays for future. Det är på tiden att klimatfrågans koppling till hållbar fred och säkerhet uppmärksammas igen, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, till TT.

På så sätt skulle inte allt rampljus hamna på Greta Thunberg. Hon har upprepade gånger sagt att hon vill dela uppmärksamheten med alla som engagerar sig, världens över.

– Greta har varit ganska tydlig med att hon inte vill att det ska kretsa kring hennes person egentligen och att hon hela tiden hänvisar till forskning, säger Agnes Hellström till TT.

Mest prestigefyllda priset inom respektive område.

Norsk forskare tror inte på Greta

Henrik Urdal på norska fredsforskningsinstitutet Prio tror dock inte på Greta Thunberg. Enligt honom är det svårt att koppla samman klimatförändringarna med uppdraget att ge priset till ”förkämpar för fred”.

– FN:s klimatpanel har varit väldigt försiktig med att dra några slutsatser om kopplingen klimat och konflikter. Det betyder inte att klimat inte kan bidra till att förstärka konflikter, men inom forskningen finns det än så länge litet stöd för att klimatförändringarna leder till en våldsam ökning av konflikter, säger Henrik Urdal till Aftenposten.

Däremot tror han att Greta Thunberg kommer att få mycket uppmärksamhet i alla spekulationer den kommande veckan. Det är på fredag, den 11 oktober, som Nobelkommittén tillkännager en vinnare.

Upptäckter inom optogenetik och embryoutveckling på listan.