Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg får USA att klimatstrejka

Omkring 12 000 ungdomar samlades i en demonstration för klimatet i Haag i Holland under torsdagen.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Flera demonstrationer för klimatet har samordnats efter Greta Thunbergs ”skolstrejk för klimatet”.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM
Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag i Stockholm.
Foto: STEFFEN TRUMPF / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Runt om i världen har ungdomar klimatstrejkat efter initiativ från Greta Thunberg.

Och i mars hoppar USA på tåget, skriver Buzzfeed. 

– Ingen kommer att lägga det här i våra händer, vi måste ställa oss upp och höja rösten, säger Jamie Margolin, 17, som är ledare för klimatgruppen Zero Hour.

Lågan som Greta Thunberg tände genom sin ”skolstrejk för klimatet” har flammat upp.

Runt om i Europa har unga människor samlats i demonstrationer för klimatets skull. Senast under torsdagen samlades omkring 12 000 personer i Haag i Holland för samma syfte – att kräva politiska förändringar för klimatet framtid.

Nu är det USA:s tur att följa strömmen, skriver Buzzfeed. Den 15 mars planeras en strejk för klimatet, där alla som vill får ansluta sig, oavsett geografiskt läge. 

Strejkar för en ”Green Deal”

Bakom initiativet står klimatgruppen Zero Hour med bland annat 17-åriga Jamie Margolin i spetsen. Majoriteten av gruppens medlemmar kvinnor. Därtill har även större klimatorganisationer i USA tillkommit, så som  350.org, Extinction Rebellion och Sunrise Movement.

–  Det finns inte så många utrymmen där jag får bestämma och det jag ska säga kommer att bli hört, säger Jamie Margolin till Buzzfeed.

Målet för den strejkande gruppen är att bli hörda – ända bort till Vita huset. Jamie Margolin hänvisar till en ny ”Green Deal” – ett förslag som demokraten Alexandria Ocasio-Cortez och senatorn Ed Markey introducerade under torsdagen, vilket the Guardian rapporterat. 

Förslaget innehåller en 10-årsplan med initiativ, skatter och lagar som skulle leda USA mot minskade utsläpp av växthusgaser och minskade ekonomiska klyftor i samhället.

Möter motstånd från Trump

Men det kan bli svårt. USA står för ett av världens största utsläpp av växthusgaser och har snarare ökat på utsläppen än att minska dem, skriver Buzzfeed.

Samtidigt har USA:s president Donald Trump varit minst sagt motsträvig när det kommer till att upphandla nya klimatdirektiv. Trump har i stället hotat att gå ur Parisavtalet.

Men Jamie Margolin är hoppfull.

– Om du är drabbad av ett förtryckande politiskt system så blir du mer påverkad av klimatkrisen – det gäller också för kvinnor. Ingen kommer att lägga det här i våra händer, vi måste ställa oss upp och höja röster, säger hon till Buzzfeed.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.