Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg: ”Det ger mig mest hopp”

Hör Greta Thunbergs krav EU-ledarna
Greta Thunberg i en bild från den nya filmen ”I am Greta”.
Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg utanför riksdagshuset i Stockholm i september.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Coronapandemin slog till hårt mot klimatrörelsen. 

Men en hoppfull Greta Thunberg ser framåt trots ett dystert klimatår 2020. 

– Det som ger mig mest hopp är möjligheterna som finns i demokrati och folkbildning, potentialen i när folk väl blir medvetna. Det är där hoppet ligger, säger Greta Thunberg till SvD

Det har varit ett speciellt år för Greta Thunberg. Innan coronapandemin slog till hade klimatrörelsen ett starkt momentum – men nu har klimatdemonstrationer tvingats bli digitala och dystra klimatbesked har avlöst varandra.  

I en längre intervju med SvD ger hon sin bild av hur klimatrörelsen ska gå vidare efter det tunga klimatåret 2020. 

– Klimatet bryr sig inte om vad vi säger. Om vi inte agerar nu spelar det inte någon större roll vad vi har för mål till 2050, säger Greta Thunberg till tidningen. 

– Man kan prata om det här i evigheter. Men det viktigaste är att förstå att vi måste minska utsläppen här och nu, inte 2025, 2030 eller vad det är. Det är utsläppen vi orsakar nu som kommer att avgöra vår framtid.

Greta berättar vidare att hon helst hade sluppit all uppmärksamhet för att bara gå till skolan som vanligt. Men att arbetet med klimatet är för viktigt för att sluta. 

– När vi befinner oss i en kris så måste vi kanske ibland göra saker som vi kanske helst inte skulle vilja, säger hon till SvD.

Greta: ”Förändring skulle kunna ske över en natt”

När SvD frågar vad som ger henne mest hopp för framtiden, svarar hon: 

– Det som ger mig mest hopp är möjligheterna som finns i demokrati och folkbildning, potentialen i när folk väl blir medvetna. Det är där hoppet ligger. Och tänk om media eller världsledare skulle bestämma sig för att behandla krisen som en kris och kommunicera situationens allvar, tänk – då skulle förändring kunna ske över en natt. Det ligger väldigt mycket hopp i det, avslutar hon.

Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.