Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg: Det är positivt att de hånar mig

Greta Thunberg intervjuas i CNN: ”Vi tänkte, varför ska vi sluta nu?”
Greta Thunberg intervjuas av CNN:s Bill Weir.
Foto: CNN
Att folk skriver hånfulla kommentarer tar klimataktivisten med ro.
Foto: CNN

Greta Thunberg erövrar just nu USA.

Kändisskapets baksida – med hot och hån – tar klimataktivisten med ro.

– Det är ett positivt tecken på att det sker något som de känner sig hotade av, säger 16-åringen till CNN:s Bill Weir.

Greta Thunberg har sedan sin ankomst till USA fått medverka i flera pratshower på tv, talat inför den amerikanska kongressen och haft ett privat möte med den tidigare presidenten Barack Obama. 

Samtidigt har hennes skolstrejk för klimatat nått nya rekord världen över. Under fredagen pågick demonstrationer på tusentals platser med miljontals medverkande.

– Symbolismen med skolstrejken är att om ni vuxna inte bryr er om min framtid så tänker jag inte heller bry mig, säger Greta Thunberg till CNN:s reporter Bill Weir.

Klimataktivisten har på ett år blivit större än Zlatan och mer inflytelserik än statsminister Stefan Löfven. Men kändisskapet har en baksida. Klimatfrågan polariserar och 16-åringens aktioner får många att slänga ur sig hånfulla och hatiska kommentarer i sociala medier.

Den brittiska affärsmannen Arron Banks, en av skaparna bakom brexitkampanjen, skrev på Twitter att ”galna båtolyckor sker ibland i augusti” och publicerade en bild på Greta Thunberg, som just då seglade mellan Storbritannien och USA.

Greta Thunberg: Det är positivt att de hånar mig

Bill Weir frågar Greta Thunberg hur hon reagerar på den typen av kommentarer. 

– Det känns lustigt på något sätt. Det är som att de inte har några argument kvar, så de tvingas håna mig, min diagnos och mitt utseende. Det är ett positivt tecken på att det sker något som de känner sig hotade av. Det betyder att vår rörelse gör skillnad, svarar 16-åringen.

Greta Thunberg får också berätta hur hon drar nytta av sin aspergers, en diagnos som hon ofta får berätta om:

– Att vara annorlunda är en styrka. Min diagnos har definitivt hjälp mig att hålla fokus på klimatfrågan. När du är intresserad av något fortsätter du bara att läsa om det. 

I en intervju med AP får Greta Thunberg frågan hur klimatdebatten är annorlunda i USA:

– Det är självklart lite värre här, men på det stora hela är den likadan överallt. Argumenten för att strunta i att göra något är samma. De tomma orden, löftena och lögnerna är samma. Vissa länder är värre men det är inte så stor skillnad.

Greta säger att hon hoppas att veckan med stora demonstrationer gör skillnad – men att hon är förberedd på motsatsen. 

– Vi kommer att fortsätta oasvett. Att ge upp är inte ett alternativ. 

Svenska klimataktivisten på plats vid Battery Park i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.