Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllningarna till Greta – efter enorma protesterna

Se Greta Thunberg i lång intervju med AP
Över en miljon skolelever i New York har fått giltig frånvaro för att delta i dagens globala klimatstrejk.
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: VANESSA CARVALHO/SHUTTERSTOCK
Greta Thunberg dök upp på storbild under klimatstrejken i Stockholm
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Maastricht i Nederländerna tidigare på fredagen.
Foto: MARCEL VAN HOORN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. 

I 156 länder samlades människor på totalt 5 000 platser för att demonstrera för klimatet. 

I Stockholm skanderade tusentals ramsor och höjde sina plakat – och jublet steg när 16-åringen som startade allt, Greta Thunberg, talade på videolänk från New York. 

”Det här är bara början. Förändring kommer ske – tro det eller ej”, skriver hon på Instagram.

Det började med en ensam 15-åring med ett plakat utanför riksdagen. Ett år senare samlades människor på tusentals platser runtom i världen för att stödja henne. 

På fredagen spreds bilder från världens alla håll från protesterna – och i New York, där en miljon skolelever hade fått ledigt från skolan för att kunna delta – stod Greta. 

– Vi är inte i skolan i dag. Och den här gången är vi inte ensamma, flera vuxna är inte på sina arbeten. Varför? För att det är en kris. Vårt hus brinner, säger Greta Thunberg under sitt tal och fortsätter: 

– Och de är inte bara de ungas hus som brinner. Vi bor alla här. Det påverkar alla. Vi kommer inte bara stå på sidan och titta på. Vi kommer att sluta samman bakom forskningen och stoppa detta från att bli värre. 

Se när FN-skrapan lyser upp med Greta Thunberg-citat.

Flera som var där är elever, som tillåtits att lämna sina skolor för att delta i strejken för klimatet. På plakaten står det bland annat: ”It’s now or never”.

Deltagarna världen över har ägnat veckor att måla skyltar och plakat, rapporterar The Guardian. Dessutom har anställda vid storbolag som Google, Amazon och Facebook meddelat sin medverkan i klimataktionen.

Protester i 156 länder – tusentals på plats i Stockholm

Vid 22-tiden klev Greta Thunberg upp på scenen i New York – men var med i alla demonstrationer ändå. I Stockholm sändes hennes tal direkt på storbildsskärm och publiken skanderade hennes namn. 

Där hade flera tusen gått i marsch från Mynttorget till Medborgarplatsen och samlats för klimatets skull. Flaggor vajades och plakat höjdes i luften över torget. 

Medborgarplatsen fylldes snabbt.
Foto: Elin Jönsson
Tusentals på plats i Stockholm.
Foto: Elin Jönsson

Isabelle Axelsson, organisatör för Fridays for Future i Stockholm, talade.

– När jag tittar ut nu ser jag verkligen Medborgarplatsen. För vi är alla medborgare i Sverige och i världen. Och vi har alla gemensamt att vi bor på den här planeten och att vi bryr oss om den här planeten. Och vi påverkas alla av klimatkrisen, sade hon.

Under natten mot lördag, svensk tid, skickade Greta Thunberg även en hälsning hemstaden på Twitter. 

”Stockholm! Jag saknar er alla..”. skrev hon till bilder från dagens skolstrejk. 

FN-toppmöte om klimatet väntar

Efter demonstrationerna riktas nu alla blickar mot FN. På lördagen deltar Greta Thunberg på FN:s Youth Climate Summit och på måndag talar hon inför världens ledare på FN:s klimattoppmöte.

– På måndag är det FN-toppmötet och vi kommer på sätta press på dem, så mycket press att de inte kan misslyckas. Människor i alla åldrar har visat vad vi går för och nu är det upp till dem att bevisa att de faktiskt lyssnar på oss, sade Greta Thunberg i sitt tal. 

– Vi går inte ut på gatorna och offrar vår utbildning för att ta selfies med politiker som säger att de beundrar vad vi gör. Vi gör det för att väcka dem och tvinga dem till att agera. Vi har rätt till en framtid. En säker framtid. 


”Jag vill ha en framtid”

Sofia Nicole, 13, från New York är en av stadens över en miljon elever som går i kommunala skolor och därmed hade beviljats giltig frånvaro av myndigheterna för att kunna delta i demonstrationen.

– Jag vill ha en framtid och att människan ska vara kvar på planeten under lång tid. Det är mäktigt att så många bryr sig om klimatförändringar och vill göra världen en bättre plats. Jag tror att det är viktigt att barn deltar. Vuxna säger mycket men gör ingenting, säger hon till Expressen.

Lauia Geneo, 17, fick också ledigt från skolan, dagen till ära.

– Jag bryr mig om planeten och om vi ungdomar inte säger något så kommer ingenting att förändras. Det finns ingen planet b, säger hon.

Vad tycker du om att så många demonstrerar här i dag?

– Det visar att det finns hopp. 

https://www.instagram.com/p/B2pw8WiC88r/

Barack Obama stöttar Greta 

Flera kända ansikten ställer sig bakom klimatstrejken – och Greta Thunberg. 

Med texten: 

”Vi måste göra allt vi kan för att skydda vår planet och mänskligheten”, har Rolling Stones-medlemmen Mick Jagger uttryckt sitt stöd på Twitter. 

Även Jane Fonda och den före detta presidenten Barack Obama uttrycker sin sympati för den växande klimatrörelsen. 

”En utmaning kommer att avgöra framtiden för våra unga mer än någon annan: Klimatförändringarna. De miljontals ungdomar som samlats under dagens klimatstrejk kräver agerande för att försvara vår planet, och de förtjänar det.”, skriver ex-presidenten på Twitter. 

https://twitter.com/BarackObama/status/1175147135303585798

I ett inlägg på Instagram skriver Greta:

”Förändrig är på gång – oavsett om du gillar det eller inte. Miljontals personer marscherar för klimatet i dag. Enligt uppskattningar var det 270 000 i Berlin. 100 000 i Hamburg. 100 000 i London. Uppemot 400 000 i Australien. Men den här bilden från Kabul, Afghanistan är bland det starkaste jag har sett hittills.”

https://www.instagram.com/p/B2o8BWqCeEd/
Greta Thunberg intervjuas i CNN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.