Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå

Greta Thunberg i intervju med Expressen.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.Foto: Expressen
Preems oljeraffinaderi i Lysekil.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På fredag kommer Greta Thunbergs organisation Fridays for future genomföra sin första globala klimatstrejk, rent fysiskt, sedan coronautbrottet i våras.

För Expressen ger hon sin syn på utbygganden av Preems raffinaderi i Lysekil, klimatdebatten och om vilka klimatfrågor som är viktigast just nu.

Tidigare i år dömdes flera personer till fängelse för det som kallas för ”Batteriskandalen”, där de dumpade batterier i marken och spred gifter. Hur ser du på fusk inom återvinning?

– Att situationer som den här kan uppstå är ett väldigt tydligt tecken på att det är något som är väldigt fel med vårt samhälle i dag. Att man inte behöver bry sig om sådana här saker, att man kommer undan med att göra i princip vad som helst för att det gynnar en själv. 

– Vi behöver förändra sättet vi ser på naturen och oss själva, för att kunna leva i ett hållbart samhälle. Så länge sådana här saker är möjliga så kan vi inte leva hållbart.

Du har ju nyligen skrivit ett debattinlägg om regeringens ansvar att stoppa utbyggnaden av Preemraff. Preem har svarat att deras plan för omställning gör att Parisavtalet ändå nås, vad anser du om det svaret?

– Vad jag anser är väl inte så mycket. Min åsikt är väl inte så intressant. Men det gäller ju att titta på fakta och forskningen säger tydligt att: om Sverige ska bygga ut så här kommer vi inte att nå det vi förpliktigat oss att göra i Parisavtalet, säger Greta Thunberg och fortsätter:

– Och bara att vi är på den nivån i debatten. Att ord står mot ord. Vi måste kunna zooma ut och se att vi befinner oss i en sandlåda, verkar det som. Eftersom att kunskapsnivån är så låg kan man säga i princip vad som helst och folk köper det.

”Medvetenheten är så låg”

I debattinlägget skriver du att ni varit få som protesterat på Mynttorget och att hela samhället ignorerar klimatkrisen. Vad beror det på?

– Eftersom medvetenheten är så låg. Eftersom det inte finns någon krisinsikt. Människor är sociala djur och så länge ingen i vår omgivning beter sig som om vi befann oss i en kris, så länge våra ledare inte gör det, så kommer vi inte uppfatta att vi är i en kris.

– Politiker kan ju inte genomföra förändringar om de inte har stöd och press från folket. Och eftersom det inte finns någon krisinsikt så kommer man inte att få det.

Klimataktivister från Greenpeace har blockerat en oljetransport på väg till ett Preemraff. Hur ser du på de här metoderna?

– Så länge det är ickevåld. Om man zoomar ut så ser man vem som är mest skyldig, säger Greta Thunberg.

Om de viktigaste miljöfrågorna säger Greta Thunberg: 

– Den viktigaste frågan just nu är frågan om våra resterande koldioxidbudgetar och den ackumulerade mängden växthusgaser i atmosfären, och då tidsperspektivet, säger Greta Thunberg till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.