Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg blir hedersdoktor i Belgien

Greta Thunberg. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Universitetet i den belgiska staden Mons har utsett Greta Thunberg till hedersdoktor, framgår i ett pressmeddelande. 

Klimatkämpen får utmärkelsen tillsammans med en brittisk ekonom och tidigare fransk miljöminister för att ha bidragit till att öka medvetenheten kring hållbar utveckling. 

Greta Thunberg har tidigare tilldelats flera priser för sitt klimatarbete och har bland annat nominerats till Nobels fredspris tidigare i år. 

I veckan rapporterade Expressen också om att hon pryder omslaget till ansedda Time Magazines nästa nummer. Hon finns även med på tidsskriftens lista över världens 100 mest inflytelserika personer. 

Greta Thunberg tillsammans med Stern och Hulot kommer att få motta hederstiteln vid en ceremoni den 10 oktober vid kungliga teatern i Mons. 

Greta Thunberg blir hedersdoktor i Belgien

Den svenska klimatkämpen får utmärkelsen tillsammans med brittiska ekonomen Nicholas Stern och den tidigare franska miljöministern Nicolas Hulot. 

Trion kommer tilldelas hederstiteln i samband med en ceremoni som hålls den 10 oktober senare i år. Alla tre har accepterat hederstiteln, framgår i pressmeddelandet. 

I mars tidigare i år blev Greta Thunberg av Expressen utsedd till Årets kvinna 2019. 

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, sade hon då. 

Greta Thunbergs protester för klimatets skull, som inleddes utanför Sveriges riksdag i Stockholm har spridit sig över hela världen och hon har hyllats av såväl politiker som världskändisar.