Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg berättar om hatet och ryktena

Greta Thunberg, 16, talade på världsekonomiskt forum i Davos.
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg, 16, har utsatts för "enorma mängder hat" på grund av sin envetna klimataktivism.

Nu skriver hon på Facebook om alla ryktena som går om henne. Och att hon hånas för sin diagnos - Aspergers syndrom.

"Men asperger är ingen sjukdom, det är en gåva", skriver hon.

Greta Thunberg har fått stor internationell genomslagskraft efter sin uppmärksammade skolstrejk för klimatet som hon inledde utanför Sveriges riksdag förra året.

Sedan dess har 16-åringen varit inbjuden till FN:s stora klimatmöte i Polen och senast på världsekonomiskt forum i Davos Schweiz där hon fick möjlighet att tala inför en grupp mycket inflytelserika personer.

Hon har även intervjuats i "Skavlan" och varit med i flera stora mediala sammanhang. Greta har även hyllats av bland andra den amerikanske politikern Bernie Sanders.https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/photos/a.733630957004727/767646850269804/?type=3&theater

Men uppmärksamheten har inte bara varit av godo för Greta Thunberg. Nu skriver hon om ryktena och en enorm mängd hat som cirkulerar om henne.

"Många älskar att sprida rykten om att jag har människor som backar mig eller att jag är 'betald' eller 'utnyttjad' för att göra det jag gör. Men det finns ingen bakom mig mer än jag själv".

Blev hånad för sin diagnos

Greta Thunberg, dotter till operasångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg, skriver att hennes föräldrar "var så långt från klimataktivister som man kan vara" tills hon uppmärksammade dem på situationen. Hon är heller inte med i någon organisation, poängterar Greta Thunberg i inlägget.

Hon berättar även att hon blivit hånad för att hon har diagnosen Aspergers syndrom.

"Men asperger är ingen sjukdom, det är en gåva", skriver Thunberg i Facebookinlägget.

Det är tack vare diagnosen som kunnat nå dit hon nått.

"Jag var frustrerad"

"Om jag hade varit 'normal' och social hade jag organiserat mig i en förening, eller startat en egen organisation. Men eftersom jag inte är så bra på det sociala gjorde jag detta i stället. Jag var så frustrerad över att inget görs åt klimatkrisen och jag kände att jag måste göra något, vad som helst" , skriver Greta Thunberg i inlägget som fått tusentals delningar och kommentarer. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.