Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg arrangerar global konsert för klimatet

Systrarna Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit är två av artisterna som kommer att medverka.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Melissa Horn
Foto: Mattias Hansson / IBL
Greta Thunberg är arrangör för den svenska konserten.
Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Victor Leksell
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Artister, forskare och aktivister kommer att medverka på Climate Live-konserten i Sverige. 

Det är Fridays For Future, med Greta Thunberg i spetsen, som ligger bakom initiativet med Climate Live-konserterna som kommer att hållas över hela världen den 16 oktober. 

Den 16 oktober arrangerar den globala rörelsen Climate Live konserter över hela världen, alla under ledning av unga. 

I Sverige är det unga aktivister från Fridays For Future Sweden som står för arrangemanget tillsammans med festivalarrangören LiveGreen. Klimatkonserterna kommer att hållas under samma dag runtom i världen, bland annat i London och São Paulo i Brasilien, skriver DN.

Den svenska konserten kommer att hållas i centrala Stockholm och artister som ska uppträda är bland andra First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Sofia Jannok och Oscar Stembridge. Bland talarna finns klimataktivisterna Mitzi Jonelle Tan, Greta Thunberg, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton. 

– Vi befinner oss i en existentiell kris där vi är i starkt behov av att nå ut till folk och uppnå allmän krisinsikt. De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Sprunget ur Fridays For Futures

Climat Lives ungdomsledda klimatkonserter kom till via skolstrejkerna Fridays For Future. Den globala rörelse startades av Greta Thunberg, när hon den 20 augusti 2018 ensam satte sig utanför riksdagshuset i Stockholm, i protest och för att lyfta miljöfrågan inför valet samma höst.

Efter valet bestämde Greta och hennes medstrejkare för att fortsätta strejka varje fredag tills att Sverige följer Parisavtalet som våra politiker skrev under 2015. Varje fredag strejkar elever och studenter i över 100 länder i alla kontinenter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.