Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg är framme i Portugal

Svenska klimataktivisten framme i Lissabon efter veckor på Atlanten.
Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PEDRO NUNES / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunbergs långa segling över Atlanten är över.

På tisdagen klev hon i land i Portugals huvudstad.

När det stora klimatmötet COP25 är över väntar äntligen Sverige igen, avslöjar klimataktivisten:

– Efter Madrid ska jag åka hem och fira jul, säger Greta Thunberg.

Efter nästan tre veckor på Atlanten är Greta Thunberg framme i Lissabon. Den svenska klimataktivisten lämnade USA den 13 november med sikte på klimatkonferensen COP25 – som med kort varsel flyttats från Chile till Spanien.

Väl i land hälsades hon välkommen av stadens borgmästare – som lovade att de var engagerade i att minska utsläppen – och portugisiska företrädare för Gretas klimatrörelse Fridays for future.

Sedan fick Greta Thunberg tala. 16-åringen inledde med att tacka sin besättning – och alla som kommit för att välkomna henne. 

Greta Thunberg framme i Lissabon

– Att komma i land är överväldigande. Vi är fortfarande överväldigade, ni får stå ut med det. Att så många välkomnar oss är fantastiskt, men våra hjärnor är inte vana vid det ännu, sa klimataktivisten.

Greta Thunberg beskriver sina månader i USA och Kanada som ett äventyr. Samtidigt känns det ”fantastiskt” att vara tillbaka i Europa.

Nu väntar några dagar i Lissabon innan hon reser vidare till Madrid. Planen är att delta på klimatdemonstrationen på fredag. Expressen har tidigare rapporterat att myndigheter för den spanska regionen Extremaduras erbjudit sig att skjutsa 16-åringen till Madrid i elbil. 

– Sedan ska vi till COP25 i Madrid och fortsätta striden där. Vi står inför ett globalt nödläge. Vi behöver ha ett holistiskt synsätt och göra allt vi kan för att säkra framtiden för mänskligheten. Alla måste göra vad de kan för att vara på rätt sida av historien.

Firar jul i Sverige

Greta Thunberg fick också svara på frågor – bland annat vad hon rekommenderar för färdmedel om man inte har råd eller möjlighet att resa med segelbåt.

– Jag reser inte så här för att jag vill att alla ska resa så här. Jag vill skicka ett budskap om att det är omöjligt att leva hållbart i dag. Det måste förändras. Det måste bli enklare. Alla kan inte förlita sig på att människor ska hjälpa dig att segla över Atlanten. Det vore absurt. Jag säger inte åt någon annan hur de ska resa. Men självklart finns det mer eller mindre hållbara alternativ, svarade hon.

Samtidigt avslöjade 16-åringen sin plan efter klimatmötet:

– Efter Madrid ska jag åka hem och fira jul. 

”Ser nog full ut” 

Att segla över Atlanten i november har varit hårt, och det var en trött Greta som klev i landet. Timmar efter hennes presskonferens la hon upp en bild på Instagram där hon skriver om kontrasten från den havsutsikt som hon levt med de senaste veckorna. 

”Jag ser förmodligen lite full ut, snubblande runt på de vackra gatorna i Lissabon på mina sjöben”. 

https://www.instagram.com/p/B5nl0HtJTTL/

Medresenären: ”Inte rekommenderat” 

Greta Thunberg flyger inte och fick vädja om hjälp för att ta sig tillbaka till Europa när klimatmötet flyttades. Hennes räddning blev det australiska Youtube-paret Riley Whiteum och Elayna Carausu, och deras katamaran La Vagabonde. 

– Det är inte rekommenderat att korsa norra Atlanten vid den här tiden på året. Vi har haft en händelserik resa. Det har varit en svår resa. Men jag är glad över att få ha varit en del av Gretas resa, sa Riley Whiteum vid en presskonferens framme i Lissabon.

På båten fanns även parets 11 månader gamla son, Lenny, proffsseglaren Nikki Henderson och Greta Thunbergs pappa, Svante Thunberg.

– Innan jag åkte på den här resan var jag nervös inför att erkänna att det finns ett problem i världen. Men att vara med Greta i 24 dagar har fått mig att känna att tillsammans är vi en del av något. Det blir mindre läskigt och det ger mig hopp, säger Nikki Henderson.

Under torsdagen presenterades en rapport från Världsmeteorologiska organisationen, WMO, på klimatmötet i Madrid. Den visar att 2019 väntas bli ett av de allra varmaste åren som uppmätts hittills och att det senaste tio åren har haft den hösta medeltemperaturen.

Allt om klimatmötet COP25:

Här är allt du behöver veta om COP25.

Greta Thunberg: ”Det är överväldigande”

Greta Thunbergs tal efter seglatsen över Atlanten: ”Överväldigande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.