Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg är långt ifrån ensam

Expressens Mats Larsson: Greta Thunberg är inte längre ensam
Greta Thunberg deltog på torsdagen i konferensen Brilliant Minds i Stockholm.Foto: JANNE ÅKESSON / EXPRESSEN/SWEPIX
Brittiska rörelsen Extinction Rebellion bildades förra året.Foto: NIGEL DICKINSON / POLARIS POLARIS IMAGES
Sunrise Movement är en amerikansk politisk aktionsgrupp med främst unga medlemmar som arbetar för att påverka klimatpolitiken i USA. Foto: ERIK S. LESSER / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST.

De blockerar trafiken i storstäder som London, de skolstrejkar, de talar inför politikerna.

Klimataktivisterna kommer i alla de former år 2019.

Här är en guide till några av grupperna som kämpar för klimatet.

Det dök upp en ny grupp i Tyskland i veckan. De tyska miljöaktivisterna  Kreuzfahrschiffe k(entern) - ungefär ”Krossakryssningsfartygsskiten” - blockerade och försenade kryssningsfartyget ”Zuiderdams” avfart från Kiel.

– Vi kommer inte längre att tillåta att nationer i Stilla havet sjunker under havet alltmedan semesterfirare ligger vid poolen medan de reser från stad till stad, sa gruppen i ett uttalande.

Det var en lokal aktion i Kiels hamn men 2019 har bjudit på många exempel över klimatprotester som först fått nationell och sedan global omfattning.

Greta Thunbergs skolstrejk är bara ett exempel. Den 15 mars skolstrejkades det för klimatet i över 2 000 städer världen över, den 24 maj genomfördes skolstrejker i 120 länder.

Akademiker skrev öppet brev till tidning

Brittiska Extinction Rebellion är en annan klimataktivistgrupp som snabbt fått global spridning. Den bildades i maj i fjol och fick sitt genombrott när ett 100-tal akademiker skrev ett öppet brev till den brittiska tidningen The Guardian.

Gruppen har sedan genomfört stora protestaktioner i London och blockerat trafiken på flera platser i staden och liknande protester har genomförts över hela världen.

Det är ju egentligen inget nytt med vetenskapen. Forskarna har vetat i många decennier att för mycket koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären leder till högre temperaturer.

Varningarna har också funnits där i decennier men för många blev fjolårets varma sommar med skogsbränder från Sverige till Kalifornien en vändpunkt. Lägg därtill FN:s klimatpanels nya varning att världen måste minska utsläppen med 45 procent fram till 2030 om temperaturhöjningen ska hållas under 1,5 grader.

– Det pris som aktivisterna hoppas vinna är att ändra på tidsandan, att ändra på vad folk anser är naturligt och normalt och självklart, säger Bill McKibben på den amerikanska klimataktivistgruppen 350 till Financial Times.

– Om vi kan ändra på tidsandan, så kommer lagstiftarna snart att följa efter.

Nigel Farage kallar kampanjen ”ekonomisk terrorism”

Men det kommer också att möta på motstånd. Nigel Farage – ledare för Brexitpartiet, det parti som blev största brittiska parti i EU-valet - har exempelvis kallat Extinction Rebellions kampanj för ”ekonomisk terrorism”.

Och proteströrelsen de Gula västarna i Frankrike har muttrat över personer som bryr sig mer om ”slutet på världen”. Själva kämpar de för att klara sig ekonomiskt till slutet av månaden.

Men för aktivisterna i Extinction Rebellion så står bokstavligen allt på spel. Utrotningen i gruppens namn handlar inte om växter eller djur, det handlar om människan.

– Det är som om världens astronomer säger åt oss att en asteroid är på väg mot jorden och kommer kollidera med oss och radera ut allt liv, och allmänheten svarar med att fascineras av idrottsevenemang, sociala medier, de senaste politiska skandalerna och kändisskvaller, säger klimataktivisten Catherine Ingram till Financial Times.

Grupperna som kämpar för klimatet

Skolstrejk för klimatet:

Det började med Greta Thunbergs skolstrejk utanför Sveriges Riksdag, men har nu fått global spridning. Och skolungdomarna får uppmärksamhet. Greta Thunberg bjuds in att tala inför politiker och världsledare och har utnämnts till en av 2019:s mest inflytelserika personer. En ny stor strejk är planerad till den 20 september.

 

Extinction Rebellion:

En proteströrelse som började i Storbritannien 2018 men som fått global spridning med protestaktioner i allt från Australien till Sverige. I London lamslog gruppen trafiken under flera dagar i april. Har tre mål: att få regeringar att utfärda en klimatkris, minska växthusgasutsläppen till noll år 2025 och tillsättningen av medborgarkommittéer som ska kringgå parlamenten.

 

350.org:

En internationell klimatgrupp som bildades 2007 av amerikanen Bill McKibben. Målet är att minska mängden koldioxid i atmosfären till 350 ppm, därav namnet. Värdet ligger i dag på i snitt cirka 410 ppm. Den amerikanska klimatforskaren James Hansen har angett 350 som en säker övre gräns.

 

Greenpeace:

Veteranen bland miljöaktivistgrupperna. Bildades 1971 och har blivit känd för sina många uppmärksammade aktioner. Ägnar sig åt betydligt mer än klimatet, men formulerade en klimatpolicy redan 1993. Greenpeace ser klimatfrågan som det största miljöhotet som mänskligheten står inför.

 

Sunrise Movement:

En amerikansk politisk aktionsgrupp med främst unga medlemmar. Arbetar för att påverka klimatpolitiken i USA och stöder politiker som vill se en tuffare klimatpolitik. Fokuserar nu på att försöka få det demokratiska partiet att ställa sig bakom det klimatprogram som kallas New Green Deal. Den kända politikern Alexandria Ocasio-Cortez är en av demokraterna som får stöd från Sunrise Movement.

 

IPCC:

FN:s klimatpanel - den tyngsta av grupper. Bildades 1988 och producerar vetenskapliga rapporter om klimatförändringarna och dess verkningar. Fick Nobels fredspris 2007 tillsammans med Al Gore. Nästa stora rapport - den sjätte som IPCC sammanställt - kommer år 2022. Rapporterna har stort inflytande på internationella organisationer och världens politiker.

 

C40:

”Det är i städerna som framtiden händer först” är mottot för denna organisation. C40 är en sammanslutning för 90 av världens största och mest inflytelserika städer, städer där det sammanlagt bor 650 miljoner invånare. C40 fokuserar på att minska koldioxidutsläppen i megastäderna och förbättra invånarnas hälsa.

 

WMO:

World Meteorological Organization är del av FN-familjen, en internationell organisation med 193 medlemsländer. Arbetar med tre nyckelfrågor, väder, klimat och vatten. En av de viktigaste organisationerna för insamlande av data som sedan ligger till grund för IPCC:s rapporter. Har sitt huvudsäte i Schweiz.