Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg är Årets unga miljöhjälte

Foto: CHIASSON PAUL/CP/ABACA / STELLA PICTURES/CHIASSON PAUL/CP/ABACA
Foto: Världsnaturfonden WWF / Världsnaturfonden WWF

Greta Thunberg prisas som Årets unga miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. 

Den 16-åriga klimataktivisten lovprisas av juryn för priset. 

”Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld”, lyder en del av motiveringen. 

Världsnaturfonden WWF har delat ut priset Årets miljöhjälte sedan 2010. 

Förra året introducerades en ny vinnarkategori: Årets unga miljöhjälte. 

– Vi vill lyfta de som gör skillnad när det gäller några av vår tids viktigaste frågor – klimatet och biologisk mångfald, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF, i en kommentar. 

Juryn: ”Greta är ung nog att förändra världen”

Det kanske inte är någon skräll att priset i år kammas hem av världens mest kända klimataktivist, som nyligen läxade upp världsledare och vuxenvärlden under sitt tal i FN-högkvarteret i New York. 

Juryns motivering: ”Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld. Med saklighet och tydlighet har hon fått unga som gamla – och alla däremellan – att förstå att vi måste agera nu för att skapa ett framtida hållbart samhälle. Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta – om inte nu, så när?! Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang.” 

Fridays for future: ”Det är vår framtid det gäller”

Greta Thunbergs globala aktiviströrelse, Fridays for future, kommenterar utmärkelsen:

– Tack för att ni ser vikten av att lyfta ungdomarnas röster om klimatkrisen. Nu använder vi den så gott vi kan och kräver att våra politiker och makthavare lyssnar på klimatforskningen och agerar nu. För det är vår framtid det gäller. Miljontals påverkas redan i dag, skriver Fridays for future. 

Det har regnat priset över Greta Thunberg den senaste tiden. I september tilldelades hon Amnesty Internationals högsta utmärkelse Amnestys Ambassador of Conscience. och ett av FN:s finaste priser Champions of the Earth

Sångaren Magnus Carlson prisas

Förutom Greta Thunberg prisar även WWF ekologen Pella Thiel, som grundat organisationen End Ecocide Sverige som kämpar för internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring, i vinnarkategorin Årets miljöhjälte för biologisk mångfald. 

En annan av vinnarna är Magnus Carlsson, sångare i bandet Weeping Willows, som jobbar för att sprida hur man kan leva klimatsmart. 

– Det här är, för mig, ett verkligt fint bevis på att det jag försöker göra för att öka intresset och kunskapen kring miljö- och klimatfrågorna verkligen syns och gör skillnad, säger Magnus Carlson i en kommentar. 

Pristagarna mottar diplom av kung Carl Gustaf på Ulriksdals slott den 11 oktober. Två representanter från Fridays for Future tar emot priset åt Greta Thunberg, som befinner sig i USA. 

Under fredagen kommer Greta Thunberg delta i en klimatstrejk i Iowa City. 

Prisregn över Greta Thunberg

• En av världens 25 mest inflytelserika tonåringar av Time magazine, december 2018.

• Utses till Årets kvinna på kvinnodagen av Expressen, mars 2019.

• Nomineras till Nobels fredspris, mars 2019.

• Utses till en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time magazine, april 2019.

• Rörelsen Fridays for future får Ambassador of Conscience Award av Amnesty, juni 2019.

• Right Livelihood Award, september 2019.

• Champions of the earth, september 2019.

Det kan du göra för att bli klimatsmart

Klimataktivisten Greta Thunberg ger sina bästa tips för klimatet.