Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg: Alla vuxna måste strejka

Greta Thunberg uppmanar fackförbund till strejk.
Greta Thunberg kräver att alla vuxna strejkar för klimatets skull.
Foto: PANORAMIC / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
”Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma”, skriver Greta Thunberg på Aftonbladets debattsida.
Foto: KARL SCHOENDORFER/REX/SHUTTERSTOCK / KARL SCHOENDORFER/REX/SHUTTERSTOCK REX/SHUTTERSTOC

Greta Thunberg har redan fått miljontals barn, världen över, att strejka för klimatets skull – men hon nöjer sig inte där.

Nu vänder sig Fridays for futures-ledaren till alla vuxna, för att få dem att gå med i strejken.

”Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma”, skriver Greta Thunberg på Aftonbladets debattsida.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Den 27 september vill Greta Thunberg, 16, och rörelsen Fridays for future, för första gången bjuda in vuxna till att delta i klimatstrejken.

”Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps. Därför uppmanar vi vuxna att gå ut i strejk med oss den 27 september.”

Det skriver hon, och flera andra, på Aftonbladets debattsida.

I debattartikeln uppmanar Fridays for future även Sveriges fackliga organisationer till att sluta upp bakom klimatstrejkarna.

Juristen: ”En politisk strejk för klimatet är tillåten”

Rörelsen Skolstrejk för klimatet, eller Fridays for future, som den benämns internationellt, grundades den 20 augusti 2018, då den 15-åriga Thunberg satte sig ned utanför Riksdagshuset med skylt med texten: ”Skolstrejk för klimatet”.

Sedan dess har rörelsen vuxit till att bli världsomspännande, och i maj deltog enligt Euronews omkring 1,8 miljoner unga, från 2,350 städer, i strejken.

”Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.”, står det i artikeln.

– En politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm. Detta under förutsättning att den är avgränsad och kortvarig, den får inte vara permanent, alltså inte sträcka sig över en längre tid, säger Kurt Junesjö, expert på arbetsrätt och tidigare jurist på LO, till Aftonbladet.

”Ni vuxna säger att ni bryr er om era barn över allt annat, nu har ni er chans att visa det. Ta vara på den!”, avslutar Fridays for future sin debattartikel, undertecknad Greta Thunberg, Edit Liedberg, Mina Pohankova, Isabelle Axelsson, Eira Fröhling, och Ell Jarl.

LÄS MER: Klimatet i topp som väljarnas viktigaste fråga 

Kan du tänka dig att strejka för klimatet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.