Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg åker till Alberta – efter premiärministerns ord

Här hyllas Greta Thunbergs i Colorado. Hör klimataktivisten känslosamma tal inför tusentals strejkare
Greta Thunberg, här i Denver Colorado på lördagen, är nu på väg mot Kanada.Foto: BOB PEARSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg tillsammans med aktivisten Tokata Iron Eyes i Rapid City, South Dakota tidigare i veckan.Foto: ADAM FONDREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg styr återigen kosan mot Kanada, uppger hon själv på sociala medier.

Nästa stopp på hennes Nordamerika-turne blir provinsen Alberta, känd för sin oljerikedom och naturgasproduktion.

Provinsens premiärminister riktade i veckan skarp kritik mot klimatrörelsen och de Greta-ledda protesterna världen över, och kallade dem ”vänsterradikala”.

Efter flera stora klimatdemonstrationer i USA är Greta Thunberg på väg norrut igen, skriver hon i ett inlägg på sitt Instagramkonto.

Den 16-åriga klimataktivisten har rest runt i USA sedan klimatdemonstrationen i Montreal, och bland annat besökt staden Denver i Colorado, men ska nu tillbaka till Kanada.

https://www.instagram.com/p/B3itAsipA37/

Innan dess blir det ”några dagars välbehövlig vila medan jag njuter av den spektakulära naturen i Wyoming, Idaho och Montana”, skriver Greta Thunberg.

Åker till oljeproducenten

Greta är på väg till Alberta i västra Kanada, vilket är landets största producent av både naturlig och syntetisk råolja, samt naturgas. 

Provinspremiärminister är den konservative Jason Kenney, som år 2015 gick till val – och vann – på att bygga oljepipelines ”i väster, öster och söder”.

Jason Kenney har inte mycket till övers för Gretas klimatdemonstrationer, något han gjorde klart så sent som för några dagar sedan.

”De är vänsterradikala”

I en intervju med radiokanalen CBC förklarade han att han inte deltog i den globala klimatstrejken eftersom ”de flesta var vänsterradikaler”.

– De är öppna med sitt mål att få ett slut på kapitalism, och stänga ner hela den industriella ekonomin, det här är inte mainstream-röster, säger han.

Han säger i intervjun att klimatstrejker ”inte hjälper” och efterlyser istället ”teknologi som i praktiken kan minska koldioxidutsläpp”.

Se hela Greta Thunbergs tal i Denver:

Turnén i USA fortsätter – hör Gretas känslosamma ord.