Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg, 16: ”Ser på saker väldigt svartvitt”

Greta Thunberg, 16, tvingade sina föräldrar att byta livsstil – för klimatets skull. 

I SVT:s ”Skavlan” berättar klimatkämpen om hur hennes asperger-diagnos hjälpt henne. 

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon. 

Greta Thunbergs, 16, klimatstrejk vid riksdagen tog henne hela vägen till internationella klimatmötet i Polen. 

Nu fortsätter hon kampen för klimatet och nästa vecka åker hon till Davos i Schweiz – för att delta i World Economic Forum. Färden dit görs med tåg. 

I SVT:s ”Skavlan” berättar 16-åringen om hur hon tvingat sina föräldrar att förändra sin livsstil. 

– Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan. Särskilt eftersom min mamma var beroende av att flyga för sitt jobb, så hon fick byta karriär på något sätt. Nu gör hon musikaler i Stockholm i stället, säger hon i programmet. 

2014 blev Greta Thunberg sjuk och efter många och smärtsamma turer fick hon diagnosen Aspergers syndrom, vilket hennes mamma Malena Ernman tidigare har berättat om. Hon har även skrivit en bok om sin dotter.

Greta Thunberg om sin asperger-diagnos

I Skavlan berättar Greta Thunberg om hur diagnosen hjälp henne. 

– Om jag inte hade haft asperger och varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon.

Greta Thunberg, 16, gästade ”Skavlan” i SVT. Foto: SVT


16-åringen kommer sedan in på klimatet: 

– Det gör att jag fungerar lite annorlunda. Jag ser världen på ett annat sätt, ur ett annat perspektiv. Jag ser saker väldigt mycket svartvita. De flesta säger att ingenting är svart på vitt, men klimatfrågan är faktiskt det. På ett sätt är det den mest komplicerade frågan som finns och det kommer krävas otroligt mycket för att stoppa det. Men lösningen är ändå så lätt att en femåring kan förstå det. Vi måste stoppa utsläppen. Det är svartvitt. 

”Skavlan” sänds i SVT1 på fredag klockan 21.00.