Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta tar strid för rennäringen: ”Det är det minsta jag kan göra”

Efterlyser fokus på klimatkrisen i Afrika.
Greta Thunberg.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Klimataktivisten Greta Thunberg besökte Jokkmokks vintermarknad under torsdagen. 

– Jag har varit här några dagar nu och pratat med många och de berättar hur de blir påverkade av både klimatkrisen men också lokala miljöproblem. Så om jag kan åka hit och rikta fokus på det är det väl det minsta jag kan göra, säger Greta Thunberg enligt Sveriges Radio.

Hon kommer även att delta under fredagens klimatmanifestation i Jokkmokk – och bjuder in alla att närvara.

Det var samernas nationaldag under torsdagen och klimatförändringarna i norr står i fokus under Jokkmokks vintermarknad. 

Greta Thunberg är på plats med målet att belysa hur klimatförändringarna slår mot rennäringen. Klimataktivisten lade därför upp en bild på Instagram där hon befinner sig intill ett stort antal renar.

”På fredag medverkar jag på klimatmanifestationen i Jokkmokk! Vi samlas på isen bakom Hotell Jokkmokk kl. 11.00”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

https://www.instagram.com/p/B8MVGEsJkFm/

Lokala problem uppmärksammades på filmfestival

Lokala problem uppmärksammades också på den samiska filmfestival som hölls i Östersund under torsdagen. 

Sju samiska filmer visades, däribland dokumentärfilmen ”Gallok” som handlar om konflikten kring planerna på en gruva utanför Jokkmokk vilket skulle medföra stora konsekvenser för den lokala rennäringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.