Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta: Vi måste kräva att ledarna gör sitt jobb

Se Gretas känslosamma tal i Turin.
Greta Thunberg demonstrerar i Turin.Foto: TINO ROMANO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.Foto: TINO ROMANO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Klimataktivisten är på väg hem till Sverige.Foto: TINO ROMANO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg är på plats i Turin i Italien för en klimatstrejk på fredagen.

Det, innan klimataktivisten fortsätter sin resa hem till Sverige, där hon ska fira jul.

Vid 15.30-tiden talar Greta:

– Världsledare försöker fortfarande rymma från sitt ansvar, men vi måste se till att de inte gör det. Vi måste ställa dem mot väggen och kräva att de gör sitt jobb för att skydda vår framtid. 

Greta Thunberg har tidigare meddelat att hon efter klimatförhandlingarna COP25 i Madrid ska resa hemåt för att fira jul. 

– Jag kommer att vara hemma till jul, och efter det tar jag ett semesteruppehåll eftersom man måste vila. Annars kan man inte göra det här hela tiden, säger klimataktivisten till TT. 

Under fredagen avslutas mötet som Greta redan har lämnat. Detta eftersom klimataktivisten valt att delta i en strejk för klimatet under fredagen. Evenemanget hålls i italienska Turin under eftermiddagen, och strax efter 15.30 höll Greta Thunberg tal.

https://www.instagram.com/p/B6BECM0JiMz/

Hon började med att tacka staden och arrangörerna för att de snabbt satt ihop dagens klimatstrejk. Därefter vände hon fokus mot COP25.

– COP25 mötet som sker i Madrid just nu är nästan slut, och tyvärr kan vi redan prata om utkomsten. Världsledarna försöker fortfarande rymma från sitt ansvar, men vi måste se till att de inte gör det. Vi måste ställa dem mot väggen och kräva att de gör sitt jobb för att skydda vår framtid, sa Greta Thunberg.

Hon fortsatte:

– I går var det många klimataktivister som slängdes ut från COP25 så därför strejkar vi i dag runtom i världen, för solidaritet. 

”Beter sig som att det inte finns någon framtid”

Klimataktivisten fortsatte med att kritisera de vuxna för att ha tappar hoppet inför framtiden.

– De vuxna beter sig som att det inte finns någon framtid, men det finns en. Det är en framtid som vi ska leva i. Vi måste kämpa för den. Vi kan inte ta den för givet, utan vi måste kämpa för den som om våra liv beror på det. För det är så det är.

– Om mindre än tre veckor kliver vi in i ett nytt decennium. Jag kan inte formulera hur viktigt det decenniet blir. Vad vi bestämmer att göra eller inte göra under det decenniet bestämmer hur vi får leva därefter, och våra barn och våra barnbarn.

Greta Thunberg avslutade sitt tal med att fråga publiken om de var med henne. Svaret blev ett rungande ja, följt av stora applåder och hyllningsord.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1204824047730728960

”Greta ska ses som en människa”

Arrangörerna Fridays for future i Turin och regionen Piemonte skriver på Instagram att de är glada över att Greta deltar och att de hoppas att allt ska gå bra. 

De förväntar sig stor uppslutning och har därför satt en del regler. Eftersom många vill se Greta Thunberg och fotas med henne har de infört en ”no selfie-policy”. De vill att Greta ska behandlas med respekt och skriver att hon i stället för att ses som en symbol och kändis, främst ska ses som en människa

Greta Thunberg har även hintat om att hon skolstrejkar för klimatet nästa fredag – denna gång i Stockholm. När följare frågat henne om hon kommer att vara hemma fredagen den 20 december svarar Thunberg ja. 

Emmy misstogs för Greta – vapenfilm används som propaganda

När Emmy Slinge från Stockholm delade med sig av en video på sig själv från skjutbanan hade hon inte räknat med att den skulle bli en internationell nyhet.

Trumps nya attack: ”Chill Greta, chill!”

Efter utnämningen till ”Årets person” av magasinet Time hånade USA:s president Donald Trump klimataktivisten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.