Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästa stora klimatstrejk sker i Denver på fredagen

Greta Thunberg under ett tidigare tal.
Förra veckans klimatstrejk i Iowa City.Foto: PRIVATE/INSIGHT MEDIA / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
Den 16-åriga klimataktivisten mottar under torsdagen utmärkelsen som hedersdoktor vid universitetet i Mons, Belgien.Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES

Greta Thunberg har strejkat för klimatet varje vecka sedan hon anlände till USA i slutet av augusti. 

Under fredagen finns hon på plats i Denver, Colorado, där arrangörerna förväntar sig den mest spännande strejken hittills.  

Under fredagen ansluter sig Greta Thunberg till klimatstrejken i Denver, Colorado i USA. Klockan 20.00-22.00 svensk tid sker demonstrationen vid stadens grekiska amfiteater i kvarteret Civic Center, centrala Denver.

Arrangörer är Fridays for future, International Indigenous Youth Council, Earth Guardians och 350 Colorado – som skriver att det kommer att bli den mest spännande strejken hittills.

Den 16-åriga klimataktivisten har på plats på andra sidan Atlanten deltagit i klimatstrejker i New York, Vita huset i Washington, Montreal i Kanada och nu senast i Iowa City.

Hon höll på plats under FN:s klimattoppmöte i september ett bejublat tal till världsledarna och har även deltagit i samtal i den amerikanska kongressen, tv-shower och presskonferenser tillsammans med andra unga klimataktivister.

Greta på Fatboy Slims konsert

Tidigare i veckan fick besökare på Fatboy Slims spelning i Gateshead i Storbritannien plötsligt höra Greta Thunbergs röst i den kända låten Right here, Right now. Dj:n har mixat in det känslosamma talet från FN-mötet.

”People are dying. Entire ecosystems are collapsing. We are in the beginning of a mass extinction. And all you can talk about is money”, hör man Greta Thunberg säga. Låten fortsätter sedan med Gretas röst ”Right here, right now” genom hela låten.

Favorittippad till Nobels fredpris

Tidigare i veckan träffade 16-åringen den jämnåriga aktivisten Tokata Iron Eyes, som kämpar mot utbyggnaden av oljeledningar genom ursprungsbefolkningens reservat i South och North Dakota.

Under torsdagen mottar hon utmärkelsen som hedersdoktor av universitetet i Mons, Belgien, för att hon ökat medvetenheten om hållbar utveckling.

Och under fredagen utses Nobels fredspris i Oslo, där Greta Thunberg är nominerad och favoritippad enligt spelbolagen

I december kommer hon att vara på plats i Santiago, Chile, där de globala klimatförhandlingarna äger rum.

https://datawrapper.dwcdn.net/i3lL2/2/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.