Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta stöttar Unicef i kampen mot corona

Klimataktivisten besviken på politiker efter EU-möten.
Klimataktivisten Greta Thunberg under ett digitalt samtal med Johan Rockström, som deltar via länk från Tyskland, om coronaviruset och miljön.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg uppmanar sina följare att stötta Unicef.Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ / AP

Stötta Unicef – i kampen mot coronan.

Det är Greta Thunbergs uppmaning till sina miljoner följare. Och hennes stiftelse skänker prispengar på en miljon kronor som en grundplåt.

– Precis som klimatkrisen är coronapandemin en barnrättskris. Den kommer att påverka alla barn, nu och på sikt, men sårbara grupper kommer att drabbas allra värst, säger klimataktivisten i ett pressmeddelande.

Unicef arbetar för alla barns rättigheter.

Nu ber Greta Thunberg sina följare att stötta organisationen för att besegra coronaviruset.

Under torsdagen lanserar Gretas sin kampanj tillsammans med Human Act.

Den danska organisationen skänkte nyligen ett pris till svenskans stiftelse; ett pris för Gretas insatser för klimatet.

Priset på 100 000 dollar (runt en miljon svenska kronor) utgör – tillsammans med matchningen på ytterligare 100 000 dollar gjord av Human Act – grundplåten i kampanjen till förmån för Unicef.

Nu uppmanas ungdomar, experter, företagsledare och andra att vara med och bidra till att skydda barnen under den pågående pandemin.

Pengarna går till att skydda barn

Intäkterna från kampanjen går till Unicefs insatser för att skydda barnen från såväl omedelbara som långsiktiga konsekvenser av pandemin – som brist på mat, hårt belastad sjukvård, våld och förlorad skolgång. 

Mer konkret ska stödet bland annat att gå till distribution av tvål, skyddsutrustning, sjukvårdsartiklar samt till olika informationskampanjer och utbildningsinsatser.

– Precis som klimatkrisen är coronapandemin en barnrättskris. Den kommer att påverka alla barn, nu och på sikt, men sårbara grupper kommer att drabbas allra värst. Jag uppmanar alla att, tillsammans med mig, stödja Unicefs avgörande arbete att rädda barns liv, skydda deras hälsa och bidra till fortsatt utbildning, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Miljontals barn riskerar extrem fattigdom

Miljontals barn riskerar att hamna i extrem fattigdom som en följd av pandemin.

– Genom sitt engagemang för klimatet har Greta redan visat på vikten av att barn och unga får göra sina röster hörda i frågor som påverkar dem. Vi på Unicef är mycket glada över att Greta valt att engagera sig även i denna fråga. Med sin starka röst visar hon hur denna kris riskerar barns liv och framtid, och uppmanar oss att agera här och nu, säger Pernilla Baralt, Unicef Sveriges generalsekreterare, i samma pressmeddelande.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.