Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta sågar världsledarna: ”Våra kejsare är nakna”

Klimataktivisten är den yngsta sommarvärden någonsin.
Greta Thunberg debuterar i ”Sommar i P1”.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Angela Merkel köade för en selfie med Greta.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Arnold Schwarzenegger lånade ut sin elbil till Greta.
Foto: LONDON ENTERTAINMENT / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
I november 2019 la Arnold Schwarzenegger upp flera bilder när han tog en cykeltur med Greta Thunberg.
Foto: Twitter/Arnold Scwharzenegger

Hon berättar i ”Sommar i P1” om sin roadtrip i Arnold Schwarzeneggers elbil och om när Angela Merkel köade för en selfie.

Men Greta Thunberg är inte imponerad av kändisars och politikers påstådda engagemang för klimatet.

– Våra kejsare är nakna, varenda en. Hela vårt samhälle är ett enda stort nudistparty, säger hon i programmet.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 17, den yngsta sommarvärden och förmodligen den som upplevt mest under ett år. För henne är det vardagsmat att möta påven och Hollywoodstjärnor, kungar och presidenter. 

I lördagens ”Sommar i P1” berättar hon om sina träffar på toppnivå – men programmet domineras av hennes passionerade appell för klimatet, för att vi måste rädda världen innan det är för sent.

Köade för en selfie

Och hon ger inte mycket för politikernas insatser. Hon berättar hur världens ledare köade för att få prata med henne under FN:s toppmöte om klimatet förra året.

– De känner igen mig och ser plötsligt sin chans att få till en bild som de kan lägga upp på sitt Instagramkonto med hashtaggen ”save the planet”. Det verkar få dem att för en stund glömma skammen över att deras generation har svikit alla framtida generationer, säger Greta Thunberg i sitt sommarprogram.

Hon berättar hur FN:s generalsekreterare António Guterres och tyska förbundskanslern Angela Merkel tålmodigt väntade på sin tur i kön – och om sitt spända möte med amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi.

Roadtrip genom Nordamerika

Och hon skildrar målande sin roadtrip genom USA och Kanada i Arnold Schwarzeneggers vita elbil. En resa där hon säger sig ha bevittnat omfattande miljöförstöring var hon än drog fram. 

Greta Thunberg säger att coronakrisen visar att världen kan agera i en kris och att samma agerande krävs i klimatkrisen.

– Det räcker inte att göra allt vi kan, vi måste göra det omöjliga för ingen annan kommer att göra det åt oss, säger hon i programmet.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 och på Sveriges Radio Play.

Så blir Tegnells sommarprat

Anders Tegnells sommarprat sänds onsdag 24 juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.