Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta pryder Vogue – kritiserar modevärlden

Gretas kritik mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen.
Greta Thunberg på framsidan av Vogue Scandinavia.
Foto: Alexandrov Klum/ Vogue Scandinavia
I ett inlägg på Instagram riktar Greta Thunberg hård kritik mot modebranschen.
Foto: Alexandrov Klum/ Vogue Scandinavia
”Du kan inte massproducera mode eller konsumera 'hållbart' som världen är formad i dag”, skriver Greta Thunberg på Instagram.
Foto: Alexandrov Klum/ Vogue Scandinavia

Greta Thunberg har fotats för framsidan till nya Vogue Scandinavia.

Klimataktivisten visar själv upp bilden på Instagram – och riktar samtidigt hård kritik mot modebranschen.

”Du kan inte massproducera mode eller konsumera 'hållbart' som världen är formad i dag”, skriver hon.

När den anrika modetidningen Vogue nu lanserar en tidning i Skandinavien är det klimataktivisten Greta Thunberg som pryder förstanumret. 

I ett pressmeddelande skriver Vogue Scandinavia att 18-åringen delar tidningens värderingar om hållbart leverne och miljöskydd. Man skriver också att alla kläder som Greta Thunberg bär på tidningsnumrets bilder är gjorda av hållbara, återvunna material, varav vissa är överblivna delar från svenska och danska designer.

– Kärleken och respekten för naturen och djuren är något som enar alla fem nordiska länder, säger Vogue Scandinavias chefredaktör, Martina Bonnier, i pressmeddelandet.

Gretas kritik: ”Green washing”

Samtidigt som pressmeddelandet gått ut har Greta Thunberg lagt upp en bild av förstanumret på sin Instagram. Där riktar klimataktivisten hård kritik mot modeindustrins påverkan på klimatet.

”Modeindustrin bidrar stort till klimatkrisen och den ekologiska krisen, för att inte nämna dess påverkan för de otaliga arbetare och samhällen som utnyttjas runtom i världen för att några ska kunna njuta av snabbt mode som många behandlar som engångsartiklar”, skriver hon i inlägget.

Greta Thunberg varnar också för att okritiskt tro på modekampanjer där företag vill framställa sig som hållbara, etiska, klimatneutrala eller rättvisa.

”Låt oss vara tydliga: Detta är nästan aldrig något annat än green washing. Du kan inte massproducera mode eller konsumera 'hållbart' som världen är formad i dag. Det är ett av många skäl till varför vi behöver en systemförändring”, skriver Greta Thunberg.

Vill öka medvetenheten

I pressmeddelandet från Vogue Scandinavia står det att tidningen har som mål att bli den ”mest hållbara modetidningen på planeten”. Greta Thunberg ska ha valt att vara med på förstasidan för att kunna höja medvetenheten om klimatkrisen hos en ny publik.

”Även om vi förstår att inga märken eller publikationer verkligen kan vara hållbara, tror vi att erbjudandet av en plattform för aktivister och klimataktivister kan hjälpa till att bygga en rörelse mot att modevärlden minskar sin påverkan på vår planet”, skriver Vogue.

https://www.instagram.com/p/CSUdXAKDRPl/?utm_medium=copy_link

Se mer

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.