Greta pausar fredagsstrejker – på grund av coronaviruset

Greta talade inför EU förra veckan.
Foto: ALAIN ROLLAND/ IMAGEBUZZ/ BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg slutar med de stora skolstrejkerna – tills vidare. I ett inlägg i sociala medier uppmanar hon sina följare att lyssna på coronaexperterna och undvika folksamlingar:
– Vi unga påverkas minst av viruset, men det är viktigt att vi visar solidaritet med de mest såbara.

Greta Thunberg har strejkat varje fredag sedan i augusti 2018, med några få undantag. Hennes rörelse Fridays for future har vuxit snabbt och har regelbundet anordnat enorma sammankomster över hela världen, i vilka miljoner klimataktivister deltagit.

– Vi har skapat väldigt mycket medvetenhet hos folk. Jag tror att många kände till klimathotet när vi började, men nu är det på en helt annan nivå, har Isabelle Axelsson, som är organisatör för Fridays for future, i Stockholm sagt till Expressen.

Men tidigare i veckan ställde Greta Thunberg in denna veckas fredagsstrejk ”av familjeskäl”. Nu berättar klimataktivisten på Instagram att de stora protestaktionerna sätts på paus även kommande veckor – på grund av smittorisken i samband med coronautbrottet.

Digital klimatstrejk

Greta är känd för att uppmuntra åhörare att lyssna på vetenskapen – och rekommenderar nu sina följare att göra som experterna säger och undvika att träffas i större grupper. Inte minst i högriskområden.

– Vi unga påverkas minst av viruset, men det är viktigt att vi visar solidaritet med de mest sårbara och agerar för samhällets bästa, skriver hon.

Greta Thunberg konstaterar på Instagram att rörelsen nu behöver hitta nya sätt att skapa medvetenhet om klimatkrisen.
– Håll antalet nere men engagemanget uppe, så tar vi en vecka i taget, skriver hon i inlägget.

Samtidigt passar hon på att uppmuntra till en digital variant av fredagsstrejk. Genom att ta en bild på sig själv med ett strejkplakat, och använda hashtagen #ClimateStrikeOnline, kan den som vill fortsätta klimataktionerna utan risk för smittspridning.


https://www.instagram.com/p/B9l8G9_pKjx/

LÄS MER: Experter: Så påverkar Greta världspolitiken (PREMIUM)


Nyligen samlade Greta många följare, när hon strejkade i Bryssel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.