Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta om sina förlorade år: ”Mental kortslutning”

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN BONESS/IPON/SIPA/SHUTTERSTOCK / STEFAN BONESS/IPON/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
”Vi har förlorat två avgörande år”, konstaterar Greta Thunberg.

För två år sedan inledde Greta Thunberg sin skolstrejk.

Under tiden har världens ledare misslyckat helt med att vidta nödvändiga åtgärder, menar hon.

”Vi har förlorat två avgörande år”, konstaterar Greta Thunberg i The Guardian.

Den 20:e augusti 2018 satte sig Greta Thunberg ned utanför riksdagen och startade sin numera världskända skolstrejk för klimatet. 

Det är exakt två år sedan i morgon.

Nu konstaterar hon att viktig tid redan gått förlorad.

”Gapet mellan vad vi måste göra och vad som faktiskt görs blir större för varje minut. Vi har förlorat två avgörande år på grund av politisk oförmåga”, skriver hon i ett uttalande tillsammans med skolstrejkarna Luisa Neubauer, Anuna de Wever och Adélaïde Charlier, rapporterar The Guardian.

”Detta är bara början”

Inför ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel som de ska ha under morgondagen, skriver de att mycket positivt hänt, som att miljontals gett sig ut och demonstrerat och att Europaparlamentet utlyste ett klimatnödläge. 

Men, att världen samtidigt släppt ut över 80 miljarder ton koldioxid: 

”Mångas liv och försörjning har gått förlorad, och detta är bara början.”, skriver de och kräver bland annat ett stopp för investeringar och subventioneringar av alla fossila bränslen. 

”Till och med ett barn kan se”

Flera rika länder måste minska flera av sina utsläpp kraftigt, skriver de, och att ”Bara tanken på att vara i en kris som vi inte kan köpa, bygga eller investera vår väg ut ur verkar skapa någon slags kollektiv mental kortslutning. Blandningen av ignorans, förnekelse och omedvetenhet är själva kärnan av problemet.

De tar länders hantering under coronakrisen som exempel, där flera länder ger desto mer stöd till fossila bränslen än till andra åtgärder, enligt The Guardian. 

”Till och med ett barn kan se att det som görs i dag är oförenligt med den bästa nu tillgängliga vetenskapen.”, konstaterar Thunberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.