Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta om Preems beslut: Enorm seger

Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad i Lysekil.
Greta Thunberg.
Foto: ALBERTO RAMELLA SYNC/SHUTTERSTOCK / ALBERTO RAMELLA SYNC/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Lorentz Tovatt ska fira Preems besked.
Foto: OLLE SPORRONG

Att Preemraff avbryts är en seger för miljörörelsen, anser klimataktivisten Greta Thunberg.

Samtidigt höjs M-röster för att regeringen tvingar bort stora investeringar i Sverige.

 – Jag ser bara positiva konsekvenser, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Klimataktivisten Greta Thunberg twittrar att Preems beslut att avbryta utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil är en ”enorm seger för klimatet och miljörörelsen”, eftersom det annars hade varit omöjligt att nå Parisavtalets mål.

Hennes strejkrörelse Fridays For Future understryker dock att det inte är läge att hylla oljejätten.

”Det här beslutet beror inte på att Preem plötsligt skaffat sig en moralisk kompass – Preem är fortfarande ett oljebolag och vi ska inte tillåta dem att använda det här beslutet som ett sätt att grönmåla sig själva och framstå som ansvarsfulla. Vi kommer att se till att det här blir en vändpunkt för fossilindustrin i Sverige och ett exempel inför när Preem börjar planera nya miljöbrott”, skriver talespersonen Andreas Magnusson i ett sms till Expressen.

MP-ledamoten: ”Kommer fira ordentligt”

Preem uppger att beslutet beror på ekonomiska framtidsutsikter och den minskade efterfrågan på drivmedel, framför allt i samband med coronapandemin.

Beskedet innebär att den splittrade regeringen slipper ge svar på om de kan tillåta utbyggnaden. Frågan om oljeraffinaderiets framtid har varit principiellt viktig för Miljöpartiet, där röster höjts för att ett ja kan vara skäl att lämna samarbetet. 

Flera miljöpartister, bland andra språkrörskandidaten Rebecka Le Moine, skriver i sociala medier att de ska fira beskedet. Det planerar också partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

– Jag kommer att fira ordentligt i kväll. Klimatet är värt varenda baksmälla i världen, säger han.

Var det ett väntat beslut?

– Ganska. Jag tror att det har gått upp för Preem nu att den här fossila investeringen är gårdagens teknik. Det behövdes mycket kampanjande från miljörörelsen, att Miljöpartiet var tydliga och att vi flyttade frågan till regeringens bord, men till slut framgick det för dem.

Även miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tillstår att det finns anledning att fira.

– Det är mycket möjligt att jag gör det. Det är roligt och ett stort framsteg, det är ett kvitto på att vår politik ger resultat, säger hon.

Lövin: "Fossila investeringar tillhör gårdagen"

M-kritiken: Företag drar tillbaka investeringar

Moderaternas chefsekonom Jesper Ahlgren twittrar att Preem nog ”inte är det sista företag som drar tillbaka stora investeringsplaner på grund av den här regeringen”, och får medhåll av bland andra M-toppen Tobias Billström. Men Isabella Lövin är av en annan uppfattning.

I debatten har många ställt klimatet mot de jobbtillfällen som utbyggnaden skulle föra med sig. Vad ser du för konsekvenser av beslutet?

– Jag ser bara positiva konsekvenser för Sveriges del. Istället för att importera fossila bränslen och tjockolja från Ryssland och Mellanöstern kommer vi att kunna producera förnybara drivmedel i Sverige. Det kommer att leda till väldigt många nya arbetstillfällen och försörjningstrygghet när vi tillverkar våra egna drivmedel och inte är beroende av diktaturer, säger Lövin.

En annan invändning har varit att verksamheter flyttas utomlands om de inte får byggas i Sverige. Kan det bli fallet nu?

– Jag har inga indikationer på att den här investeringen skulle ske i ett annat land när Preemraff drar tillbaka sin ansökan. Varje land jobbar nu i EU med att minska sina utsläpp utifrån nationella klimatmål och den omställningen behöver alla länder göra.

Utbyggnaden av Preemraff – detta har hänt

Redan år 2016 ansökte Preem om tillstånd från Mark-och miljödomstolen för att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Företaget ville bygga ut en ny anläggning för att omvandlade 2,5 miljoner ton tjockolja till bensin och diesel med lägre svavelhalt. Investeringen skulle kosta runt 15 miljarder kronor. Draget skulle även utöka Preems utsläpp av växthusgaser från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton per år.


Den 9 november 2018 gav Mark- och miljödomstolen Preem tillstånd till utbyggnaden. Beskedet möttes av kritik från såväl boende i området som miljöorganisationer. Naturskyddsföreningen valde att överklaga tillståndet till Mark- och miljödomstolen. Samtidigt startades namninsamlingar för att stoppa utbyggnaden.


Den 17 juni 2019 fattade Mark- och miljööverdomstolen beslut om att fallet skulle tas upp till prövning. 


Den 23 augusti 2019 meddelade sedan regeringen att de skulle pröva om utbyggnaden skulle godkännas eller inte. Striden om Preemraff ledde till splittring inom regeringen. Miljöpartiet var starkt emot utbyggnaden medan många inom Socialdemokraterna var för utbyggnaden.


Den 10 mars i år inleddes en tre dagars förhandling om utbyggnaden i Mark- och mijööverdomstolen på plats i Lysekil.


Den 15 juni kom sedan ett besked. Domstolen ansåg att Preems utbyggnad var tillåtlig.


Den 28 september har Preem själva beslutat att dra tillbaka ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Preem uppger att beslutet är kommersiellt och baseras på en sammanvägning av ”projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet”.

Så fungerar CCS-tekniken som Preem ville använda för att minska utsläppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.