Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta om hatet: ”Förtjänar inte min uppmärksamhet”

Klimataktivisten demonstrerade utanför Vita huset.
Greta Thunberg var på plats utanför Vita huset för att klimatstrejka under fredagen.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg har blivit en världskändis sen hon började klimatstrejka för ett drygt år sen.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förutom att demonstrera har Greta Thunberg under sina dryga två veckor veckor i USA även hunnit med flera intervjuer.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg har stöd från framför allt skolungdomar över hela världen.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg i en klimatstrejk utanför FN när hon precis anlänt New York.Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klimatikonen Greta Thunberg, 16, hyllas över hela världen.

Men hon får också mycket hat och kritik.

I en intervju med Washington Post berättar hon hur hon hanterar all negativ uppmärksamhet: 

– Jag ignorerar dem bara, säger hon.

Det har varit ett minst sagt händelserikt år för Greta Thunberg. Mycket har hänt sen hon satte sig utanför riksdagen och inledde sin klimatstrejk i augusti förra året.

”Fridays for future” har blivit en global rörelse. På fredagar skippar ungdomar över hela världen skolan för klimatets skull, och den svenska initiativtagaren har blivit något av en ikon.

Nu är Greta Thunberg på plats i USA, dit hon har seglat tillsammans med sin pappa Svante Thunberg, för att bland annat hålla tal på FN:s klimatmöte i New York den 23 september. Kvar hemma i Sverige finns mamma Malena Ernman och lillasyster Beata.

Greta Thunberg saknar familjen i Sverige

I en intervju med den anrika tidningen Washington Post berättar Greta Thunberg att hon – efter drygt två veckor på andra sidan Atlanten – saknar sin mamma, sin syster och sina hundar. Hon saknar det vardagliga livet och skolan, eftersom hon ”älskar att lära”.

Den svenska klimataktivisten berättar också om allt hat och all kritik hon får för sitt engagemang.

– Det är mycket hat, så klart, och konspirationsteorier och hån. Jag tar det inte riktigt personligt, för jag vet att de är desperata efter att hitta något som får mig att se dålig ut. För om jag ser dålig ut, ser klimatrörelsen dålig ut, säger Greta Thunberg till Washington Post.

Greta Thunberg om hatet· ”Jag svarar inte”

Hon fortsätter:

– Det är ledsamt att se de här personerna tillbringa sin tid på det här sättet när de skulle kunna göra något bra i stället.

Greta Thunberg säger också att attackerna på Fridays for future troligtvis innebär att rörelsen gör skillnad. Att den ses ”som någon form av hot”.

Hon tror att många försöker tysta ner det de inte vill kännas vid, och alla klimataktivister – inte bara de unga – utsätts för hatkampanjer.

– Jag svarar inte på hatet. För om jag svarar på hatet eller försöker förklara varenda konspirationsteori kommer jag lägga all tid på det. Så i stället ignorerar jag dem bara för de förtjänar inte min uppmärksamhet. Det är vad de försöker göra: få mig att prata om det och bry mig om det och lägga min energi på det, i stället på vad som faktiskt gör skillnad, säger Greta Thunberg till Washington Post.

Till Washington Post: Det vill klimatikonen uppnå

I intervjun kallar hon sig för realist. Hon berättar att hon tror att det är viktigt att säga sanningen om klimatet, berätta både det positiva och det negativa.

Hennes eget mål är att få fler personer att lyssna på forskningen, och att ge forskarna en plattform.

– Jag har egentligen inte några konkreta saker jag vill uppnå, då skulle jag bara vara besviken hela tiden. Men jag försöker göra så mycket skillnad jag kan, särskilt när det kommer till att sprida medvetenhet om klimatkrisen. Jag tror att det är nyckeln, att informera människor för som det är nu är de inte medvetna, säger Greta Thunberg till Washington Post.

LÄS MER: Greta Thunberg ska träffa Barack Obama i Washington
LÄS MER: Greta Thunberg strejkar utanför Vita huset