Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta om hatet: ”Dödshot, lögner och slutligen våld”

Greta Thunberg talade under en klimatstrejk i Kanada.
Greta Thunberg är kritisk till Facebook.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Facebooks vd Mark Zuckerberg i USA:s kongress.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg anklagar Facebook för att tillåta att hon utsätts för dödshot och att lögner sprids om henne.

”Det här skulle lätt kunna få ett slut om Facebook ville det. Jag finner avsaknaden av ansvarstagande väldigt oroväckande”, skriver Greta i ett inlägg på just Facebook.

Hon delar även ett videoklipp från Mark Zuckerbergs utfrågning i USA:s kongress där han har svårt att svara på frågor från flera ledamöter.

Sedan Greta Thunberg gick från en ensam klimatstrejkare utanför Sveriges riksdag till en ledarfigur för en global rörelse som engagerar miljoner har hon också blivit måltavla för allt grövre hot.

I dag skriver den 16-åriga aktivisten på Facebook att hon funderat på att lämna det sociala nätverket på grund av de lögner som sprids om henne, och de hot om våld hon får ta emot.

I sitt kritiska inlägg delar hon även ett klipp från USA:s kongress där bland andra Alexandria Ocasio-Cortez frågar ut Facebooks CEO Mark Zuckerberg.

”Lögnerna på Facebook leder till dödshot”

Greta Thunberg skriver: ”Jag, likt många andra, frågar mig om jag ska fortsätta använda Facebook eller ej.

”Att tillåta hatfullt språk, avsaknaden av faktakoll och så klart problemet med att störa demokratin... är bland många, många andra saker som är väldigt upprörande.

”De konstanta lögnerna och konspirationsteorier om mig, och oräkneliga andra så klart, leder till hat, dödshot, och slutligen våld. 

”Det här skulle lätt kunna få ett slut om Facebook ville det. Jag finner avsaknaden av ansvarstagande väldigt oroväckande. Men jag är säker på att om de utmanas och om tillräckligt många av oss kräver förändring – då kommer förändringen ske.”

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/posts/955223411512146

Zuckerberg grillas

Videon som Greta delar på sin Facebook sida visar delar av Mark Zuckerbergs utfrågning om företagets kryptovaluta-projekt ”Libra”. 

Facebooks vd fick bland annat frågor relaterade till Cambridge Analytica-skandalen, då det avslöjades att det brittisk-amerikanska dataanalysföretaget otillåtet samlat data om 87 miljoner användare.

– Du har visat att vi inte kan lita på er när det kommer till våra mejladdresser, med våra telefonnummer, så varför ska vi lita på er när det kommer till våra surt förvärvade pengar, frågar den demokratiska kongressledamoten Ayanna Pressley.


Unga samlade för att lyssna på idolen Greta Thunberg

"Hon är min idol, hon är så inspirerande!"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.