Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta: ”Jag fortsätter strejka oavsett”

Greta Thunberg svarade på frågor under sin klimatstrejk i New York förra fredagen.
Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan.
Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES
På Instagram skriver Greta att hon kommer fortsätta strejka oavsett vart hon är.
Foto: Instagram/gretathunberg / Instagram/gretathunberg

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan och befinner sig just nu i USA.

Men trots det kommer hon fortsätta strejka för klimatet varje fredag.

”Jag kommer demonstrera varje fredag oavsett vart jag är”, skriver den unga klimataktivisten på Instagram.

För lite drygt ett år sedan började Greta Thunberg skolstrejka för klimatet på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm. Nu har hon tagit sin klimatkamp till andra sidan Atlanten.

Den 16-åriga klimataktivisten har tagit ett sabbatsår från skolan och befinner sig just nu i USA. Men trots det kommer hon fortsätta att strejka varje fredag, det meddelar hon på Instagram.

”Vecka 55. New York City. Även om jag tagit ett sabbatsår från skolan kommer jag demonstrera varje fredag oavsett vart jag är”, skriver Greta Thunberg.

https://www.instagram.com/p/B2ExnX9iIAF/

Seglade till New York

I mitten av augusti klev Greta Thunberg på segelbåten Malizia II som tog henne över Atlanten till USA och New York.

Efter drygt två veckor seglande klev hon i land på Manhattan och möttes av ett stort pressuppbåd och flera unga klimataktivister som alla ville få en skymt av Greta.

Väl i USA kommer Greta bland annat att hålla tal vid FN:s klimatmöte i New York den 23 september samt delta i flera klimatdemonstrationer.

Hon kommer efter vistelsen i USA även besöka Kanada och Mexiko för att sedan ta sig söderut med tåg och buss till Chile för FN:s årliga klimatkonferens i december.

– Om jag får välja en sak som jag hoppas åstadkomma med den här resan, så är det att öka medvetenheten bland människor i allmänhet. Så de förstår att vi lever i en kris, så de förstår bakgrunden och vad som behöver göras för klimatet, förklarade Greta Thunberg inför resan.

Greta Thunberg höll ett kort tal efter att ha stigit i land på Manhattan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.