Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas nya uppmaning: ”Ses utanför Vita huset”

Många klimataktivister mötte Greta Thunberg i New York
Fredag den 13 september strejkar Greta Thunberg utanför Vita huset i Washington D.C.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skolstrejk för klimatet utanför FN:s högkvarter.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump kritiseras för sin miljö- och klimatpolitik.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Greta Thunberg uppmanar nu sina följare att delta på den globala skostrejken den 20 september och storstrejk för klimatet den 27 september.Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg fortsätter klimatkampen i USA. Förra veckan drog hon rekordmånga till strejk utanför FN:s högkvarter i New York. På fredag är det dags igen – och nu skickar hon ett tydligt budskap till Donald Trump och sätter sig utanför Vita huset. 

På Instagram uppmanar Greta Thunberg sina följare att sluta upp med henne vid Vita huset mellan klockan 11.14 lokal tid. 

” På fredag ansluter jag mig till skolstrejken för klimatet i Washington D.C. Ses utanför Vita huset 11-14.”

https://www.instagram.com/p/B2PVSECi5kS/

Greta turnerar runt i Nordamerika

Greta Thunberg är på plats i USA för att delta på FN:s klimattoppmöte den 23 september. Världen över förbereder sig nu skolungdomar och anställda för globala klimatstrejker den 20 och 27 september. Greta Thunberg har även här uppmanat sina följare att delta. Själv kommer Greta att strejka i New York den 20 september och i Montreal veckan efter. 

I en tv-intervju med CBS berättar Greta Thunberg att hon vill att världens ledare kliver ur sin komfortzon för att undvika klimatkrisens värsta konsekvenser. På frågan om hur hon får självförtroende att ställa politiker mot väggen svarar Greta Thunberg att hon vill göra allt i sin makt för att stoppa klimatkrisen och att hennes autismdiagnos innebär att hon inte tar hänsyn till sociala koder och är en tillgång när vi nu behöver tänka utanför boxen.

https://twitter.com/CBSThisMorning/status/1171418045379743744

Klimatförnekare mobiliserar 

Men det är inte alla som är positiva till Greta Thunbergs klimatkamp. Tidigare i veckan skrev Expressen om ett nätverk med hundratals klimatförnekare som mobiliserar för att stoppa nettonollutsläpp. Det är inför klimattoppmötet i FN senare i september som nätverket med klimatförnekare ska skicka ut ett brev med titeln ”Det finns inget klimatnödläge”. 

Brevet har undertecknats av över 400 personer som hävdar att klimatförändringarna är en myt och att koldioxidutsläpp inte påverkar global uppvärmning. Målet är att hindra EU från att enas om nettonollutsläpp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.