Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta: ”Demonstrerar på över 2 500 platser”

Från blyg tjej till världskändis – nu kommer filmen om Greta Thunberg
”Vi lever mitt i en pandemi, men klimatförändringarna är lika mycket kris nu som då”, skriver Fridays for future på sin hemsida.Foto: JAN SCHEUNERT / STELLA PICTURES/DDP IMAGES JAN SCHEUNERT
Greta Thunberg hoppas att så många som möjligt deltar i demonstrationerna som äger rum nu på fredag. Men hon uppmanar samtidigt till social distansering.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu på fredag kommer årets första globala klimatdemonstration att genomföras. 

Det blir den första fysiska klimatstrejken sedan coronapandemin slog till. 

”Vi demonstrerar för klimatet på över 2500 platser runtom i världen”, skriver Greta Thunberg på sin Instagram. 

New York, Rom, Sydney och Tokyo. Årets första globala klimatstrejk kommer att genomföras över hela världen, den 25 september, meddelar Fridays for future

Under de senaste månaderna har den globala klimatrörelsen Fridays for future tvingats att hitta nya sätt att anordna klimatstrejker, då fysiska demonstrationer inte varit möjliga. I stället har klimataktivisterna använt sig av digitala kanaler för olika klimatprotester. Men nu på fredag väntas demonstrationer att ske på över 2500 olika platser runtom i världen.

”Där en fysisk demonstration är olämplig kommer vi i stället att vända oss till en digital aktion”, skriver Fridays for future. 

Klimatstrejk med social distans

Greta Thunberg hoppas att så många som möjligt deltar i demonstrationerna men uppmanar samtidigt klimatstrejkarna att hålla social distans till varandra. 

”Några demonstrationer kommer att ske online, men majoriteten kommer vara fysiska, med social distansering”, skriver hon på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CFWhMPPJKKW/

Demonstrationer över hela världen

Greta Thunberg startade rörelsen Fridays for future när hon i augusti 2018 satte sig utanför riksdagshuset i Stockholm och började skolstrejka för klimatet. 

Klimatrörelsen har nu spridits till världens alla hörn och blivit en global rörelse som genom klimatstrejker försöker få länder att begränsa sina klimatutsläpp. Nu hoppas Fridays for future att så många som möjligt deltar i fredagens globala klimatstrejk som sker ett år efter de stora klimatdemonstrationerna 2019. 

”Vi lever mitt i en pandemi, men klimatförändringarna är lika mycket kris nu som då”, skriver Fridays for future på sin hemsida.

Efter sabbatsåret – Greta Thunberg tillbaka i skolan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.