Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta anmäler fem stormakter till FN

Greta Thunberg höll tal inför världsledarna i FN.
Greta Thunberg har anmält fem länder till FN:s barnrättskommitté.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har anmält fem länder till FN:s barnrättskommitté. 

Thunberg och hennes medaktivister menar att länderna kränker barns rätt till ”högsta möjliga levnadsstandard”. 

– Förändring måste ske nu, säger Thunberg i ett utskick. 

Greta Thunberg inledde sin medverkan i FN:s klimattoppmöte Climate Action Summit med ett känslosamt tal där hon riktade skarpa anklagelser mot världens politiska ledare. 

– Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, sa Thunberg. 

Gretas krav i FN

Thunberg följde upp talet med att tillsammans med femton andra ungdomar lämna in ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté. 

I klagomålet pekas fem av världens ledande ekonomiska stormakter ut som direkt ansvariga till klimatkrisen genom att man ”förnekar klimatvetenskap”. Länderna som pekas ut är Frankrike, Tyskland, Brasilien, Argentina och Turkiet. 

Se hela talet i FN här.

”Det är läskigt”

Enligt klagomålet innebär klimatförändringar att flera av barns grundläggande mänskliga rättigheter kränkts, däribland rätten till högsta möjliga levnadsstandard. 

– Förändring måste ske nu om vi ska kunna undvika de värsta konsekvenserna. Klimatkrisen handlar inte bara om väder. Det innebär också brist på mat och vatten, platser som blir obeboeliga och flyktingar som uppstår på grund av detta. Det är läskigt, säger Thunberg i ett uttalande. 

– Alla nationer som har skrivit under barnkonventionen håller med om att det finns vissa okränkbara rättigheter för barn. Därför lämnar vi in det här klagomålet. Vi har fått våra rättigheter kränkta. Vår framtid blir förstörd, säger miljöaktivisten Alexandria Villaseñor.  

Barnrättskommittén kommer nu att fråga de utpekade länderna efter en replik. 


Efter talet i FN höll Greta en pressträff med andra klimataktivister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.