Norska staten friades i klimaträttegången om oljeborrning. Foto: ColourboxNorska staten friades i klimaträttegången om oljeborrning. Foto: Colourbox
Norska staten friades i klimaträttegången om oljeborrning. Foto: Colourbox
Norges justitieminister Fredrik Sejersted i rätten. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅNNorges justitieminister Fredrik Sejersted i rätten. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Norges justitieminister Fredrik Sejersted i rätten. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Greenpeace överklagar friande klimatdom

Publicerad

Norska staten friades i klimaträttegången om oljeborrning.

Men nu väljer Greenpeace att överklaga den uppmärksammade domen.

När norska staten valde att öppna för ny oljeborrning i Barents hav valde norska Greenpeace och norska Natur og Ungdom att stämma staten för brott mot framtida generationer som paragraf 112 i den norska grundlagen.

Men när domen kom i den historiska klimaträttegången friades norska staten. Det har nu lett till att de två miljöorganisationerna överklagar domen.

– Vi förväntar oss att Högsta domstolen ger klimatet det skydd som krävs. Det finns redan tillräckligt med koldioxid i atmosfären för att på allvar skada allas vår framtid. Genom att öppna upp dessa orörda områden för oljeborrning smugglar norska staten effektivt sina utsläpp utanför sina egna gränser och driver på klimatförändringar som sedan påverkar människor och natur runt på hela planeten, säger Truls Gulowsen, chef för Greenpeace i Norge, i ett pressmeddelande.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag