Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarnas rädsla för Think Pinks miljöfarliga sopberg

Richard bor granne med ett berg av sopor. En stor del av avfallet har transporterats dit av NMT Think Pink, som ägs av häktade Bella Nilsson.
Återvinningsstationen i Röfors i Laxå kommun.Foto: BJÖRN BROHMÉE
Bella Nilsson, vd på NMT Think Pink, sitter häktad, misstänkt för grovt miljöbrott.
Återvinningsstationen i Röfors i Laxå kommun.Foto: BJÖRN BROHMÉE
Återvinningsstationen i Röfors i Laxå kommun.Foto: BJÖRN BROHMÉE
Återvinningsstationen i Röfors i Laxå kommun.Foto: BJÖRN BROHMÉE

Miljöfarligt avfall från det brottsmisstänkta återvinningsföretaget NMT Think Pink vållar stora problem på en sopstation i Laxå.

Grannar klagar på buller och damm – och kommunen vill stänga anläggningen vars ägare nu har börjat transportera tillbaka avfallsmassorna till NMT. 

– Vi har anmält till kommunen 35 gånger på mindre än ett år, säger Richard Reinholdsson som bor bara några meter från anläggningen.

Återvinningsstationen Röfors i Laxå i Örebro län har varit i blåsväder allt sedan den startade för mindre än ett år sedan. Grannar klagar på buller, damm och nedskräpning – och kräver att verksamheten ska upphöra.

Anläggningen drivs av Laxå Bruks Miljöåtervinning och större delen av avfallsmassorna kommer från dess största kund, NMT Think Pink, vars ägare sitter häktade, misstänkta för grovt miljöbrott. 

Tusentals ton miljöfarligt avfall

NMT:s avfall innehåller miljöfarliga halter koppar, enligt provresultat som Expressen har kunnat publicera. Tusentals ton av det avfallet hamnade på anläggningen i Laxå kommun där ägarna nu transporterar tillbaka det till NMT – på order av kommunens miljöförvaltning.  

– Vi bor bara 500 meter från anläggningen, vi är väldigt oroliga. Det ligger 6 000 ton miljöfarligt avfall där. NMT som levererat avfallet misstänks för grovt miljöbrott, de har både maskiner och personal här, säger grannen Björn Brohmée.

– Miljöförvaltningen avvisar alla våra anmälningar. Jag är väldigt kritisk till deras agerande, säger han.

Återvinningsstationen i Röfors i Laxå kommun.Foto: BJÖRN BROHMÉE

Både grannar och miljöförvaltning säger till Expressen att det rörde sig om 6 000 ton avfall, medan Hareton Akob, delägare och styrelseledamot i Laxå Bruk Miljöåtervinning, säger att det var 2 200 ton. Man skulle ursprungligen få 6 000 ton från NMT Think Pink, men när prov visade höga kopparhalter stoppade man leveranserna.

– Vi har reklamerat produkten hos NMT. Vi har skickat tillbaka 1 200 ton och ska köra tillbaka också resterande 1 000 ton, säger Hareton Akob.

Richard Reinholdsson bor bara några meter från återvinningsanläggningen och säger att han ständigt lider av damm och buller.

– Det drog i gång förra året. En dag såg jag att någon dumpat en massa blandade sopor på grannfastigheten. Det kan inte stämma tänkte jag, men det blev bara värre, säger Richard Reinholdsson.

65 decibel inomhus

– Fler och fler lastbilar dundrade in och tippade sopor. Det dammar hela tiden. Jag har mätt upp ljudstyrkan till 95 decibel på tomten och 65 decibel inomhus, säger Richard som tidigare intervjuats i produktionsbolaget Konkrets dokumentär ”Sopföretaget som blåste Sverige”.

Både kommunen och Laxå Bruk anser att han bor olagligt i en kontors- och industrifastighet, som omvandlats till bostad utan bygglov. Själv säger han att den tidigare ägaren förvandlat det till bostad för mer än tio år sedan, så att detta nu är preskriberat.

Han fick rätt i länsstyrelsen, men kommunen överklagade så fallet ligger nu i Mark- och miljödomstolen.

– Vi har väldigt mycket att göra med Röfors. Det kommer massor av klagomål från närboende. I början av sommaren stoppade vi verksamheten, men företaget överklagade hos länsstyrelsen så nu är den i gång igen i väntan på ett avgörande, säger Rickard Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sydnärkes miljöförvaltning.

Richard Reinholdsson bor bara några meter från återvinningsanläggningen i Laxå.Foto: KONKRET

Söker nya kunder

– Vi avslog grannarnas anmälningar eftersom vi bedömde att det inte fanns fog för dem. Vi avslog också en begäran från företaget om att få bygga skyddsvallar av avfallet eftersom provresultaten visade höga kopparhalter, säger han.

Hareton Akob på Laxå Bruk Miljöåtervinning säger att hans företag nu söker nya kunder så snart det juridiska läget kring NMT klarnat. Han hoppas att nya kunder ska leverera ”renare” avfall än NMT vars ägare Bella och Thomas Nilsson sitter häktade.

– Mitt största problem just nu är att få betalt av NMT. Det är ganska många miljoner på spel, de är vår största kund. Deras jurister säger att vi ska få betalt så snart Bella kan ge fullmakt för utbetalningar, säger han.

 

LÄS MER: Ny anmälan mot Think Pink – miljöfarligt avfall i anläggning

LÄS MER: Verkligheten bakom: Här är entreprenörens sopberg

Se mer:

Polisens insatsstyrka slog till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.