Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gott om palmolja i hälften av sålda pepparkakorna

Så gör du bra pepparkakor.
Omkring hälften av de pepparkakor som säljs i Sverige inför jul innehåller palmolja. Foto: Wolfgang Kleinschmidt /Mitt kök/Expressen

Omkring hälften av de pepparkakor som säljs i Sverige inför jul innehåller palmolja och bara ett fåtal av dem använder palmolja som är Kravmärkt, visar en granskning som tidningen Råd & Rön har gjort.

– Kravmärkt palmolja är den enda märkningen som garanterar att det inte har skett någon avskogning. När det gäller andra ekologiska certifieringar finns inte den garantin, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, till Råd & Rön.

Tidningen har undersökt de 35 vanligaste pepparkakssorterna som säljs av Ica, Coop och Axfood (Hemköp och Willys).

Trots allt har flera tillverkare också valt att helt sluta använda palmolja. Många använder i stället en blandning av solros-, shea- och kokosolja.

Palmolja utvinns ur frukterna från oljepalmen och den enorma efterfrågan på oljan har lett till att stora regnskogsområden avverkats och ersatts med palmodlingar. Enligt forskare innebär skogsskövlingarna ett stort hot mot djurlivet.