Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Googles vädjan till Joe Biden om klimatet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Det amerikanska teknikföretaget Google har lovat att driva sin verksamhet med ren energi 2030.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Daniel Tsang / TT NYHETSBYRÅN

USA:s myndighetsbyggnader bör drivas med ren och förnybar energi.

Det tycker ett tjugotal amerikanska storföretag, däribland Google, som nu vädjar till Joe Biden om nya stora klimatsatsningar, rapporterar Reuters.

Företagen har skrivit ett öppet brev till Joe Biden där de vädjar till presidenten om att vara en ”katalysator” för framtida investeringar – genom att anta utmaningen och låta samtliga federala myndighetsbyggnader gå över till ren och förnybar energi.

Enligt företagen skulle ett sådant krav öka pressen på energibolagen att ställa om från fossila bränslen till förnybara alternativ.

”Det skulle fungera som en katalysator för investeringar, låsa upp kapital och skapa tiotusentals nya amerikanska jobb i den rena energisektorn”, skriver företagen i brevet enligt Reuters.

Google, som är ett av företagen som står bakom uppmaningen, gav själva ett liknande löfte förra året – då de lovade att deras verksamhet ska drivas helt av ren energi år 2030. Även om det är vindstilla och molnigt.

Totalt är det ett tjugotal företag som skrivit under det öppna brevet till Biden, utöver Google finns även Adobe Inc, Hewlett Packard och energibolaget AES Corp.

Stor satsning på vindkraft

Joe Biden har utlovat flera storsatsningar på att stävja klimathotet.

Som ett led i detta löfte presenterade Vita huset i måndags en stor satsning på vindkraft längs med USA:s östkust, enligt Washington Post.

Målet är att vindkraftverk, förankrade på havsbottnen längs kusten, i slutet av 2020-talet ska producera tillräckligt med energi för att försörja mer än 10 miljoner amerikanska hushåll – och minska koldioxidutsläppen med 78 miljoner ton.

– Vi är redo att ”rock-and-roll”, sa Bidens klimatrådgivare Gina McCarthy till journalisterna på en digital pressträff.

Greta Thunberg blir bronsstaty – ska inspirera studenter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.